Мінкульт відповів В’ятровичу: Щорса треба і зберегти, і “декомунізувати”, до КМДА звернулися вже вдруге

 

Демонтаж пам’ятника Щорсу в Києві потребує експертного обговорення й окремого рішення Кабміну, адже в цьому питанні вступили в конфлікт два закони – про декомунізацію і про охорону пам’яток культури. Про це в коментарі Новинарні заявила прес-секретар міністра культури Юлія Даценко, відповідаючи на виступ голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича.
Той напередодні пояснив, що пам’ятник більшовицькому командиру Миколі Щорсу на бульварі Шевченка має бути однозначно демонтований, адже закон про декомунізацію не передбачає інших варіантів.

“Окрім закону про декомунізацію, є ще закон про охорону нерухомої культурної спадщини, надто в контексті пам’яток з національним охоронним статусом. Ми живемо у правовій державі і маємо дотримуватись законів. Отож нині ці два закони треба привести у відповідність”, – написала пані Даценко в соцмережі.

За її словами, коли в 2015 році розроблявся і приймався закон про декомунізацію, Мінкульт на чолі з попереднім міністром (В’ячеславом Кириленком) “його суттєво не допрацював в питанні охорони культурної спадщини, тому й маємо тепер купу нюансів”.

“Ламати ж – не будувати, бездумне знищення творів мистецтва не прикрашає нас як країну. Чим тоді ми краще комуністів тих самих, які церкви тракторами рівняли, пам’ятки українські знищували та твори мистецтва, в той час неугодні?” – зазначила речниця Євгена Нищука.

Вона нагадала, що через упереджене трактування закону про декомунізацію вже знищені унікальні мозаїки, а також “пам’ятники, яким місце в спеціальному музеї, а не на смітниках”.

“Ще раз підкреслюємо – у відомстві розуміють і підтримують питання щодо “декомунізації” Щорса (хоча фактично він не попадає під дію закону!), але закликаємо дотримуватись правових норм”, – наголосила Даценко.

За її словами, “Мінкульт ще раз звернувся до КМДА щодо порушення питання зміни пам’яткоохоронного статусу Щорса (до слова, дотепер ми такого подання досі НЕ отримували, хоча свого часу Київ подавав список пам’яток, які, на їх думку, попадають під дію закону) задля його демонтажу з подальшим збереженням як твору мистецтва у музеї тоталітарного режиму чи соцарту. Місце для нього також має забезпечити місто.
Наразі, як нам відомо, є варіанти, зокрема, в районі Жулян. Робота йде, послідовно і в рамках закону”.

Речниця Мінкульту підкреслила: “Пам’ятка монументального мистецтва «Пам’ятник військовому діячеві М. О. Щорсу» по бульв. Шевченка в м. Києві постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928 включений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення як пам’ятка монументального мистецтва, охоронний № 260055-Н.
Відповідно до норм пункту 4 статті 4, дія Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборони пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 № 317-VIII не поширюється на твори мистецтва, створені до набрання чинності цим Законом”.

Реагуючи на закид, чому КМДА і Мінкульт не визначилися з питанням про перенесення статуї Щорса раніше, адже закон про декомунізацію ухвалено понад рік тому, Юлія Даценко заявила: “Ми (команда міністра Нищука) працюємо трохи більше півтора місяці. Чому рік після введення закону у дію він не виконувався – питання не дуже до нас.
І так, ми хочемо зібрати робочу групу, яка допоможе вийти з цієї ситуації – і зберегти твір мистецтва, і “декомунізувати” його”.

Володимир В'ятрович

Володимир В’ятрович

Варто зазначити, що голова УІНП В’ятрович, говорячи про конфлікт законів щодо декомунізації й охорони пам’яток, стверджує: “Відповідно до теорії права, спеціальна норма має пріоритет у застосуванні над загальною нормою. Тобто, у разі існування будь-яких розбіжностей між загальною та спеціальною нормою, застосуванню підлягає саме спеціальна норма. Спеціальна норма закону [про декомунізацію] (ч. 6 ст. 7) не передбачає винятків щодо можливості залишення на місці пам’ятника або пам’ятного знаку, присвяченого встановленню радянської влади на території України та переслідуванню учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. З огляду на це, пам’ятник, який знаходиться на перетині бульвару Т. Шевченка та вулиці С. Петлюри у м. Києві, має бути демонтований”.

Речниця Мінкульту на це відповідає: “Щорс – охоронна пам’ятка національного значення. З відповідним захистом та статусом, встановленим дійсною нині постановою КМУ. Його зміщення потребує проведення процедури – зміни статусу за поданням міста та внесення змін рішенням Уряду, іншого не дано. В контексті іншого роду пам’ятки наведений Володимиром витяг діє, в цьому випадку – ні”.

“Якщо не дотриматись процедури – буде відкрито скриньку Пандори, бо буде прецедент, і тоді каменя на камені по всій країні не лишаться. Певні категорії людей почнуть все кувалдами “декомунізовувати”, і це варварство нам пласт мистецтва може знищити, бо ніхто вже не розбиратиметься. Просто валитимуть., і це буде мистецька катастрофа”, – констатувала Юлія Даценко.




Як відомо, в березні в департаменті містобудування та архітектури КМДА заявили, щокомуністичні пам’ятники, які представляють художню цінність, зносити не будуть. До їх числа віднесли й пам’ятник Щорсу в Києві.

Водночас голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявляв, що, відповідно до закону про декомунізацію, такі монументи в будь-якому разі мають бути демонтовані, а обговорюватися може лише місце їх зберігання.
У зв’язку з цим В’ятрович в інтерв’юНовинарні ініціював зустріч із мером Віталієм Кличком, аби спонукати його до активнішої реалізації закону про декомунізацію.

Нагадаємо, в кінці травня в Києві остаточно демонтували пам’ятник чекістам, причому починали демонтаж громадські активісти, які сильно пошкодили монумент.

Варто зазначити, що Коханівський та його “Добровольчий рух ОУН” були одними з ініціаторами заворушень у Києві з нагоди другої річниці перемоги Революції Гідності.

“Добровольчий рух ОУН” оголосив про намір демонтувати пам’ятник більшовицькому командиру Щорсу в Києві 30 червня, і день народження Романа Шухевича. Однакправоохоронці перешкодили громадській акції на бульварі Шевченка.
Столична влада заявила, що пам’ятник Щорсу у столиці обов’язково демонтують, але після того, як Мінкульт змінить його статус. Зробити це планують до 24 серпня. Цей самий термін київській владі дав і “Рух ОУН”.

Читайте також:
“Бандерівці” перемогли в голосуванні за перейменування в Києві. ІНФОГРАФІКА

В’ятрович на пальцях пояснив міністру культури Нищуку, що пам’ятник Щорсу залишати не можна

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна