Завдяки хакерам стало відомо, що генерал Брідлав умовляв Обаму надати Україні летальну зброю

 

Верховний головнокомандувач силами НАТО в Європі Філіп Брідлав, коли перебував на посаді, намагався подолати небажання президента США Барака Обами посилювати військову напруженість у відносинах із Росією через війну в Україні в 2014 році.
Про це повідомляє сайт The Intercept, посилаючись на аналіз електронних листів Брідлава, які були отримані невідомими хакерами після зламу облікового запису генерала у Gmail та розміщені на веб-сайті DC Leaks.

Обама опирався політичному тиску з боку Конгресу і збройних сил щодо надання летальної допомоги українському уряду, побоюючись, що це призведе до більшого кровопролиття і забезпечить президенту Росії Володимиру Путіну обґрунтування для більш глибокого вторгнення в Україну, переказує “Європейська правда“.

Брідлав під час брифінгів для Конгресу неодноразово сперечався з адміністрацією Обами з приводу ситуації в Україні, і зрештою з’явилася інформація про конфлікт між генералом та президентом США.

У серії повідомлень у 2014 році Брідлав шукав зустрічі з колишнім державним секретарем Коліном Пауеллом, прохаючи поради про те, як чинити тиск на адміністрацію Обами, щоб той зайняв агресивнішу позицію у відношенню до Росії.

“Я можу помилятися, але… я не бачу, що Вашингтон насправді “залучений” до роботи з Європою/НАТО. Відверто кажучи, я думаю, що ми “занепокоєні”… загрожує втягненням нації в конфлікт”, – пише Брідлав в електронному листі Пауеллу. Той відповів, прийнявши запрошення зустрітися та обговорити цю дилему.

“Я прошу вашої поради у двох аспектах… як використати цю можливість в той час, коли всі очі спрямовані на ІДІЛ, …і друге, … як вирішити цю проблему особисто з POTUS (абревіатура, що позначає президента США)”, – писав Брідлав.

Філіп Брідлав намагався вплинути на адміністрацію Обами по кількох каналах, розсилаючи по електронній пошті листи вченим і відставним військовим чиновникам, зокрема колишньому верховному головнокомандувачу НАТО Веслі Кларку, та розраховуючи на підтримку у справі надання військової допомоги Україні.

“Я думаю, що POTUS розглядає нас як загрозу, яка має бути зведена до мінімуму, …тобто не втягнути в війну????” – написав Брідлав у листі Харлану Ульману, старшому раднику Атлантичної ради, описуючи спроби отримати підтримку Пауелла, щоб допомогти вплинути на президента Обаму.

“Враховуючи інструкції Обами вам не починати війну, це може бути важко втілити”, – відповів Ульман кілька місяців потому, в іншій низці повідомлень про зусилля Брідлава “умовити, переконати або примусити США відреагувати” на дії Росії.

Генерал Брідлав не відповів на прохання журналістів прокоментувати ці листи.

При цьому Філіп Карбер, вчений, який регулярно листувався з Брідлавом для надання йому рекомендацій і аналітики щодо української кризи, – засвідчив справжність листів, котрі просочилися в пресу.
Він також розповів, що Брідлав підтвердив йому, що акаунт генерала у Gmail був зламаний і що про інцидент був повідомлений уряд.

Як відомо, Пентагон змістив Філіпа Брідлава з посади головнокомандувача сил НАТО в Європі на початку травня 2016 року.

Читайте також:
НАТО перекидає в Східну Європу танкову бригаду, бо Росія стала агресивною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна