Польща призупиняє малий прикордонний рух з Україною до 2 серпня

 

Польща призупиняє малий прикордонний рух з Україною, що стосується в’їзду та перебування на території Польщі мешканців прикордонних районів України, у яких є дозволи, видані відповідними польськими органами.
Про це йдеться на сайті Державної прикордонної служби Польщі.

Відповідно до дипломатичної ноти міністерства закордонних справ Польщі, польська сторона призупиняє застосування статті 3 пункту 1 Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про правила місцевого прикордонного руху (затверджено Постановою КМУ N139 (139-2009-п) від 25.02.2009).

“Відповідно до цього, в ніч з 03 на 04 липня 2016 року з 01:00 за київським часом громадяни України, які перетинали кордон з Польщею за спеціальними дозволами в рамках малого прикордонного руху, зможуть перетнути кордон тільки на загальних підставах та документах визначених польською стороною  (паспортні документи та віза)”, – сказано у повідомленні.

Державна прикордонна служба просить врахувати цю інформацію перед плануванням поїздок за кордон зазначеній категорії громадян.

ОНОВЛЕНО
Як зазначила в коментарі “Європейській правді” речниця МЗС України Мар’яна Беца, призупинення малого прикордонного руху пов’язане з самітом НАТО, який відбудеться в Польщі 8-9 липня, та Всесвітніми днями молоді – на цей захід у Краків наприкінці липня приїде також Папа Римський Франциск.
За її словами, дію угоди буде відновлено з 2 серпня.

Польща також тимчасово відновлює прикордонний контроль із сусідніми країнами Євросоюзу з 4 липня по 2 серпня.

Як відомо, малий (місцевий) прикордонний рух полягає в можливості перетинати кордон без віз, але зі спеціальними попередніми дозволами для мешканців прикордонних територій.

Місцевий прикордонний рух (в польському варіанті – “малий”) – регулярний перетин спільного кордону держав Договірних Сторін мешканцями прикордонної зони держави однієї Договірної Сторони з метою перебування у прикордонній зоні держави іншої Договірної Сторони з суспільних, культурних або сімейних мотивів та обґрунтованих економічних міркувань, які відповідно до національного законодавства держави іншої Договірної Сторони не визначаються прибутковою діяльністю, протягом періоду, який не перевищує термінів перебування, встановлених Угодою.

Прикордонна зона – територія адміністративних одиниць держав Договірних Сторін, яка не перевищує відстань 30 кілометрів від спільного кордону. У випадку, коли частина такої адміністративної одиниці розташована на відстані між 30 км та 50 км від лінії кордону, вона визнається частиною прикордонної зони.

Дозвіл на перетин кордону в рамках місцевого прикордонного руху  – документ, що дає його власнику право на багаторазовий перетин спільного кордону держав Договірних Сторін в межах місцевого прикордонного руху, за умов визначених Угодою.

Мешканці прикордонної зони – особи, які постійно проживають у прикордонній зоні не менше трьох років.

Читайте також:
Без Грузії й України європейський проект недовершений, – глава МЗС Польщі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна