“Батька” ЗНО звинувачують у корупції й арештували на місяць

 

Печерський районний суд Києва обрав колишньому голові Українського центру оцінювання якості освіти Ігорю Лікарчуку запобіжний захід у вигляді одного місяця домашнього нічного арешту.
Про це повідомив у соцмережі син екс-керівника УЦОЯО, колишній голова митної служби Костянтин Лікарчук.

За його словами, суд зобов’язав Лікарчука-старшого перебувати вдома на дачі з 22:00 до 7:00 до 28 липня.

Як відомо, Національна поліція 30 чревня допитала екс-директора УЦОЯО Лікарчука за підозрою у зловживанні владою.

За словами самого Ігоря Лікарчука, проти нього висунули звинувачення за низкою статей Кримінального кодексу, включаючи створення злочинного угрупування, зміну результатів ЗНО, привласнення бюджетних коштів.

Лікарчук очолював Український центр оцінювання якості освіти з часу появи в Україні ЗНО – у 2006-2011 та 2014-2015 роках. Перед тим, у 1996–2005 роках, був начальником управління освіти і науки Київської облдержадміністрації.

У Генпрокуратурі стверджують, що її слідчим вдалось з’ясувати, що ще у 2008 році керівники Центру оцінювання якості освіти “створили злочинну організацію для завищення результатів ЗНО окремих осіб і привласнення коштів Центру, а також Агентства з міжнародного розвитку США (USAID)”.

Раніше у ГПУ заявили, що керівники Українського центру оцінювання якості освіти на прохання третіх осіб змінювали дані про результати зовнішнього незалежного оцінювання.

У липні 2015 року Кабмін відсторонив його на час розслідування корупційної діяльності керівництва УЦОЯО . Після цього у вересні Лікарчука звільнили за його заявою.

Справу проти нього Лікарчук тоді пов’язав із помстою за результати ЗНО дітей деяких чиновників, відмовою їх незаконно змінити та із тиском на його сина — тодішнього заступника керівника Державної фіскальної служби.

Читайте також:
СБУ й НАБУ затримали ректорку на даванні хабара заступнику міністра освіти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна