У Польщі всі пам’ятники Радянській армії звезуть до одного “гетто” на радість туристам

 

У Польщі понад 200 пам’ятників Радянській армії буде демонтовано по всій країні і перевезено до новоствореного музею під відкритим небом. Його відкриють наступного року в містечку Борне Суліново на північному заході країни.
Про це, як повідомляє “Укрінформ”, учора, 28 червня, заявив заступник голови Інституту національної пам’яті (ІПН) Польщі Павел Укельський.

“Ми хочемо, щоб так звані пам’ятники вдячності Червоній армії потрапили в одне місце, де б можна було розповісти про весь контекст, історію того, яким чином їх встановлено, що вони означали. Це місце умовно називаємо “скансеном”, і він розташовуватиметься в Борне Суліново”, – заявив Павел Укельський.

Борне Суліново – містечко з населенням менше 5 тисяч осіб на території Західнопоморського воєводства, входить до складу Щецінецького повіту.
Статус міста отримало лише 1993 року.

Борне Суліново спершу називалося Гросс Борн. Це поселення заснували німці у 1933 році як осідок офіцерської школи з полігоном площею 18 тисяч гектарів.
У цьому регіоні північної Польщі нацисти побудували величезну оборонну систему бункерів під назвою “Поморський вал”.
У 1945 році селище зайняла Червона армія, узявши під контроль військові полігони та оборонну інфраструктуру. Звідси, за планами Варшавського договору, радянські дивізії мали починати наступ на країни НАТО.
Деякі польські фахівці припускають, що до 1989 року на навколишніх полігонах у північній Польщі була розміщена радянська ядерна зброя.

Укельський зазначив, що місце є символічним для розміщення такого музею, оскільки воно кілька десятків років було закритим для поляків у зв’язку з дислокацією там підрозділів радянських військ.

За підрахунками ІПН, у різних місцях Польщі на сьогодні є 229 пам’ятників  вдячності радянській армії, найбільше – на території Західнопоморського воєводства.

Інститут національної пам’яті планує надавати місцевим органам влади всіляку допомогу, зокрема й матеріальну, для перевезення пам’ятників до музею під відкритим небом.

Крім скансена із радянськими пам’ятниками, влада Борне Сулінова планує запропонувати до огляду туристам також старі військові бараки, музей зброї, колишній аеродром та радянське кладовище, інформує iszczecinek.pl.
За розрахунками мера Ренати Петкевич-Хмилковської, така туристична принада дозволить залучити до міста близько 12 тисяч туристів – у кілька разів більше, ніж зараз.

Надмогильний пам'ятник Івану Піддубному на радянському кладовищі в місті Борне Суліново

Надмогильний пам’ятник Івану Піддубному на радянському кладовищі в місті Борне Суліново

Павел Укельський зазначив, що рішення про створення музею не узгоджувалося з російською стороною, оскільки це є внутрішньою справою Польщі.

“Польський публічний простір є елементом польської незалежності, і немає потреби консультуватися з цього приводу із жодним із сусідів”, – вважає представник ІНП.

Він додав, що угода з росіянами про догляд за пам’ятниками стосується лише місць поховань радянських солдат на кладовищах і не торкається символічних пам’ятників  у громадських місцях.

Нагадаємо, у квітні цього року сейм Польщі ухвалив закон про декомунізацію на зразок того, що діє в Україні.

Читайте також:
Польський телеканал звільнив працівника за вибачення перед російським міністром. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна