Регламентний комітет ВР одностайно прийняв рішення щодо зняття недоторканності та арешту Онищенка

 

Регламентний комітет Верховної Ради на своєму засідання в середу, 29 червня, визнав законним подання Генпрокуратури щодо зняття недоторканності нардепа від “Волі народу” Олександра Онищенка. Рішення було прийнято одноголосно, повідомляє 112.ua.

“Колеги, чи відповідає зміст зачитаного висновку попередньо обумовленому проекту? Якщо відповідає, можемо ставити на голосування? Хто за? Проти? Рішення прийнято одноголосно. Вітаю вас із завершенням цього важкого дня”, – заявив голова комітету Павло Пинзеник.

Що стосується затримання і арешту депутата, то комітет вважає, що “ці рішення розглядати передчасно“, повідомляє “Українська правда“.

Комітет залишив за Верховною Радою право проголосувати за арешт чи затримання Онищенка. Однак просить зробити це окремими голосуваннями, щоб це рішення не було оскаржене, як у справі нардепа Ігоря Мосійчука.

Комітет звернув увагу, що ГПУ мала подавати окреме подання щодо кожного виду запобіжного заходу щодо Онищенка, а не одне, як це було зроблено.

Сам Онищенко на оголошення рішення комітету не прийшов, хоча в ході засідання комітету був присутній.

“Ми вказали голові парламенту, що є певні порушення щодо подання. Тепер він має ухвалити рішення: або повернути подання у Генеральну прокуратуру для усунення недоліків, або винести на голосування в залу. Якщо будуть голосувати, то комітет рекомендує провести три окремих голосування: щодо дозволу на притягнення до відповідальності, щодо затримання і щодо арешту”,- пояснив член комітету Михайло Папієв з “Опозиційного блоку”.

Водночас перший заступник голови комітету з питань регламенту Павло Пинзеник повідомив, що у висновку комітет дав аналіз свого “бачення подання”.

Є недоліки подання у частині, яка стосується надання згоди на затримання і арешт. Щодо притягнення до кримінальної відповідальності, то там може бути. Ми вважаємо, що мають бути три окремі подання, а не одне. Що стосується по суті, то комітет зробив висновок, що подання в частині надання згоди на арешт та затримання є недостатньо обґрунтованим”, – сказав він.

“Ми не почули достатньої аргументації, чому до цього народного депутата треба застосував такий суворий запобіжний захід, як взяття під варту”, – додав Пинзеник.

Нагадаємо, раніше спікер Андрій Парубій заявляв, що Верховна Рада може розглянути подання щодо зняття недоторканності з Онищенка на наступному засіданні 5 липня.

 

Як відомо, НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень. Затриманим раніше 10 підозрюваним у причетності до даної схеми було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави складає понад 1 млрд. грн.

Слідством встановлено, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів про спільну діяльність з ВАТ “Укргазвидобування” і закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам, був підконтрольний народному депутату України з групи “Воля народу” Олександру Онищенку.

Читайте також:
Одинадцятого фігуранта “газової справи” затримали при спробі втекти до Росії

НАБУ оприлюднило схему злочинів депутата Онищенка і компанії. ІНФОГРАФІКА

Тимошенко відверто покриває олігарха Онищенка, – Лещенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна