В Європі розгорілися серйозні дебати через Британію

У Європейському парламенті провели дебати щодо рішення Великої Британії вийти з ЄС, які супроводжувалися різкими заявами та взаємними звинуваченнями, повідомляє “ВВС

Ключового прихильника “брекзиту”, лідера націоналістичної Партії незалежності Об’єднаного Королівства (UKIP) Найджела Фараджа засвистали під час його виступу, назвали брехуном і звинуватили у використанні “нацистської пропаганди”.

Президентові Європарламенту Мартіну Шульцу на деякий час навіть довелося перервати обговорення – він зробив зауваження Фараджу, а також закликав депутатів не вдаватися до методів поведінки прихильників UKIP.

Обурення присутніх викликали слова лідера UKIP про те, що Європейський парламент “як політичний проект вже у минулому”. Найджел Фарадж також заявив, що ніхто із депутатів ніколи не робив нічого путнього у своєму житті, а також не створив жодного робочого місця.

“Ви боролися за “брекзит”, британський народ підтримав вихід (Британії із Євросоюзу). Чому ви тут?” – звернувся до нього голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
Він також звинуватив лідера UKIP у брехні щодо переспрямування внесків Британії у бюджет ЄС на фінансування охорони здоров’я країни.

Юнкер закликав Британію якнайшвидше “роз’яснити свою позицію” щодо виходу з ЄС.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, у свою чергу, заявила, що Лондон не збереже привілеї членства у Євросоюзі після відмови від своїх зобов’язань перед ним.

Виступаючи перед бундестагом, вона пообіцяла, що Британія не зможе “зібрати вершки” під час майбутніх перемовин з ЄС.

“Мусить бути і буде помітною різниця між тим, хоче країна бути членом сім’ї Європейського Союзу чи ні”, – сказала пані Меркель.

Спеціальна сесія Європарламенту у вівторок передувала запланованій на вечір зустрічі лідерів ЄС та британського прем’єр-міністр Девіда Кемерона – першій після того, як більшість британців на референдумі у четвер підтримали “брекзит”.

Лідери Німеччини, Франції та Італії заявили напередодні, що жодних “офіційних або неформальних” переговорів про вихід Британії з ЄС на цьому етапі не буде.

Кемерон відвідає робочу вечерю з лідерами ЄС, а перед тим зустрінеться з президентом Європейської Ради Дональдом Туском та президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.
Але він уже не буде присутній на переговорах між лідерами інших 27 держав-членів ЄС, які відбудуться в середу.

Після оголошення результатів референдуму Девід Кемерон заявив, що піде з посад прем’єр-міністра та лідера Консервативної партії. Він виступав за те, аби Британія залишилася членом ЄС.

У понеділок пан Кемерон звернувся до британського парламенту, де підтвердив, що усі ключові рішення про вихід країни з ЄС ухвалюватиме його наступник.

Девід Кемерон запевнив, що його уряд зробить все, що в його силах, але “всі ключові рішення не будуть прийняті доти, доки не з’явиться новий прем’єр-міністр”.

Нагадаємо, на референдумі щодо членства Британії в ЄС 23 червня за вихід із Євросоюзу проголосували 51,9% виборців. Після цього керівники найбільших держав ЄС висловилися за якнайшвидше “цивілізоване розлучення” з Об’єднаним Королівством.
Французький президент Франсуа Олланд заявив, що Франція і Німеччина повинні взяти на себе ініціативу та тягар лідерства в ЄС після того, як британські виборці вирішили, що їхня країна повинна вийти з Союзу.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна