У Верховній Раді вшанували 20-річчя Конституції, за яку “наші воїни стоять незламною стіною на Сході”

 

Сьогодні, 28 червня, у Верховній Раді відбулося урочисте засідання з нагоди 20-річчя ухвалення Конституції України.
У сесійній залі парламенту були присутні президент України Петро Порошенко, президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, члени Кабінету Міністрів, голови ВР попередніх скликань, охочі народні депутати Ради І-ІІ та нинішнього скликань, колишні прем’єр-міністри, керівники судової гілки, предстоятелі церков і релігійних об’єднань України, представники дипкорпусу, громадських організацій, ветерани АТО.

На інформаційних табло у сесійному залі було продемонстровано відеосюжет історичного голосування за Конституцію цього дня 20 років тому.

З трибуни виступили колишні й нинішні керівники держави, герой АТО та ровесниця Конституції (стислий виклад).

Петро Порошенко,
президент України:

– Чинна Конституція – історичний, але водночас живий і практичний документ. І саме з ним маємо звіряти свої політичні вчинки кожного дня. Ми маємо його шанувати і поважати.

Чи саме так ми ставилися до Конституції протягом 20 років її існування? На жаль, ні. І тепер уже, з дистанції прожитих літ, бачимо, що спроби її нелегітимної, гвалтівної ревізії ні до чого доброго ніколи не призводили. Країна та суспільство заплатили за це дуже високу ціну, і це нам усім важливий урок на майбутнє.

Не бачу жодних підстав ставити під сумнів зафіксовану в чинній редакції Конституції форму правління, оскільки парламентсько-президентська модель – це один із наслідків Революції гідності, “індикатор нашої причетності до європейської  політичної культури”.

Президент, парламент, уряд – всі мусимо вчитися працювати за правилами і гарантувати сталість політичної системи. Ставлення до Основного закону не повинно залежати ані від точки сидіння конкретного політика, ані від поточної розстановки політичних сил у державі.

Я не маю наміру зловживати темою змін до Конституції і надалі поводитимусь у цьому питанні виважено, відповідально і обережно.

На мою думку, зміни до Конституції мають носити наразі точковий характер, готуватися ретельно, на основі широкої громадської дискусії, за участю українських правників та з експертизою таких поважних європейських структур як Венеціанська комісія. І головне – ухвалювати із суворим дотриманням усіх процедур, яких сама Конституція вимагає для того, аби поміняти в ній бодай кому.

Так само, як деокупація Донбасу, на порядку денному стоїть і питання повернення Криму. Ще раз наголошую, що ми маємо розпочати процес внесення змін та доповнень до розділу Х Конституції України, який називається “Автономна Республіка Крим”.

Ці зміни повною мірою витікають з невід’ємного права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної і незалежної української держави.
Зрозуміло, що з повним гарантуванням рівних прав і громадянських свобод для етнічних українців, росіян та інших етносів півострова.

Читайте також:
Голова ВР закликав почати децентралізацію заново,
вилучивши пункт про “особливий статус Донбасу”

Леонід Кравчук,
президент України 1991-1994 років:

– Нам потрібно розпочати справжнє реформування Української держави, починаючи з кожної людини і закінчуючи президентом… Головне – це написати новий підхід до життя. Ми маємо, починаючи з сьогоднішнього дня, написати, внести зміни до Конституції, яка відповіла б стратегічним інтересам українського народу.

Юрій Якобець,
молодший сержант ЗСУ, учасник АТО, нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня та медаллю “Захиснику Вітчизни”, ровесник Конституції:

– Я з дитинства мріяв стати військовим, але ніколи не міг подумати, що стану ним у час війни, не міг подумати, що у такому молодому віці доведеться зі зброєю в руках захищати свою країну, її конституційний лад.

20 років тому було ухвалено Конституцію, але нині її кожне слово, кожну статтю захищають на передовій. Пліч-о-пліч у боротьбі стоять волонтери, які підтримують нас на фронті, капелани, які стали нашими духовними наставниками, мільйони пересічних українців, які словом і ділом підтримують наше українське військо – кожен з нас на своєму місці є захисником Конституції та України. Наша сила в єдності.

Закликаю владу, щоб питання посилення обороноздатності було ключовим у стінах Верховної Ради. Ми будемо виконувати наш конституційний обов’язок і сподіваємось, що ви будете нашим надійним тилом.

Верховна Рада - 20-років Конституції. Фото ФБ Ірина Геращенко

Верховна Рада – урочисте засідання на честь 20 років Конституції. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Олександр Мороз,
голова Верховної Ради України ІІ та V скликань:

– Я наче вчора вийшов із цього залу і всі ці роки засвоюю уроки Конституції.

Ухвалення Конституції – це крок сумірний з проголошенням незалежності, це визнання незворотності історичного вибору нашого народу. Завершальна стадія роботи над Основним Законом продемонструвала консолідацію різних політичних сил у парламенті і суспільстві. Вона стала прикладом того, що будівництво держави потребує спільних зусиль лівих, правих, центристів, радикалів, анархістів, націоналістів, соціалістів. Бо на ворожнечі держава не будується.

Іванна Федько,
інтерн Верховної Ради, ровесниця Конституції:

– Чи кожен замислювався над тим, що для чого існує Українська держава і що є її метою? Держава існує для того, аби забезпечити права своїх громадян. В цьому полягає її зміст. Наша Конституція була ухвалена 20 років тому. Але речення «Україна – правова держава» весь час нагадувало скоріше задекларований курс, аніж реальний стан речей.

Відбулася Революція гідності, що дала нам шанс розпочати все спочатку. Навіть найкраща у світі конституція здатна забезпечити права своїм громадянам лише за високої правової культури і природньої необхідності поважати та виконувати закон. Правова держава постане лише там, де є на неї попит.

Андрій Парубій,
голова Верховної Ради України:

– Хоча ми святкуємо лише 20 років творення нашого Закону, він має тисячолітню історію. Тисячу років тому наша земля уже мала закон і жила за ним. Це був закон великого князя Ярослава – Руська правда, Конституція України. Батьки-засновники нашої держави дали нам перший закон – неймовірно прогресивний на той час. Який був один для всіх. Справедливість прийшла на наші землі. «Не дозволяй, щоби сильний нищив слабого», – повчав князь Володимир Мономах. Світло Закону Руси-України розповсюдилося і на схід.

Боротьба за право жити за нашим законом і на нашій землі продовжується й далі. Стаття 1 Конституції – “Україна є суверенна і незалежна демократична соціальна правова держава” – за ці слова, за нашу незалежність стояв і боровся в Києві Майдан Гідності. “Територія України в межах існуючого кордону я цілісною й недоторканною” – за кожну букву, за кожне слово основного закону ведуть бій із російськими загарбниками наші хлопці на Сході. З однією з найбільших окупаційних армій світу. І ворог переконався, що наше право жити за законом, наше право на свободу закарбоване на спаленому металі знищених ворожих танків.

Саме прагнення українців до свободи як святої споконвічної цінності не дає спокою тим, хто цих слів просто не розуміє і для кого рабство і “благолєпіє” перед царем важливіше за волю.

Яке завдання української влади? Зробити все можливе, щоб кожен громадянин у нашій державі відчував справедливість нашого закону. Наше завдання – зробити цю велику книгу основою життя українців. Бо в Конституції немає жодного слова про корупцію, про несправедливість, про нечесні суди чи корумповані правоохоронні органи. Наше життя має бути гідне нашого закону.

Уже ця Верховна Рада зробила надважливі кроки для втілення в життя статей Основного закону. У цих стінах нам вдалося ухвалити закони для підвищення боєздатності та збільшення чисельності Збройних сил, закони для подолання корупції, реформування правоохоронної і судової гілок влади, для публічних електронних закупівель ProZorro, про відкриття майнових реєстрів, для безвізового режиму з ЄС, а також закони “чистого четверга” про проведення декомунізації, якими ми виганяємо демонів “русского міра” з України. А також сотні інших законів для реалізації норм Конституції.

За цей Основний закон стоять незламною стіною наші воїни на Сході. Їм – моє особливе вітання зі святом Конституції.

…Я вірю, саме в цих стінах ми ухвалимо волею українського народу ратифікацію про членство в Європейському Союзі, і вірю, що саме в цих стінах ми ратифікуємо [документ] про членство України в НАТО.

* * *

У сесійні залі прозвучав духовний гімн “Молитва за Україну”.

Депутати різних скликань виконали гімн України на честь Дня Конституції.

Після засідання голова ВР Андрій Парубій та пвіце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів взяли участь в урочистій церемонії спецпогашення конверта з оригінальною маркою “28 червня – День Конституції України”.

Читайте також:
Політолог: Чому я не святкую День Конституції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна