У Франції протиснули трудову реформу, проти якої бунтувало півкраїни

 

Верхня палата французького парламенту – Сенат – більшістю голосів ухвалила проект закону міністра праці Франції Міріам Ель-Комрі про трудову реформу, пом’якшивши його окремі положення.

За ухвалення законопроекту проголосували 185 сенаторів, проти виступили 156, зокрема й представники правлячої Соціалістичної партії та їхні союзники комуністи і зелені, повідомляє кореспондент “Укрінформу” у Франції.

Голосування в Сенаті відбувалося в той час, як десятки тисяч противників оновлення трудового законодавства зібралися на площі Італії у Парижі. Кілька тижнів перед цим по всій країні відбувалися страйки, мітинги та активні вуличні протести проти трудової реформи.

Феноменом голосування у Сенаті став той факт, що проти ухвалення реформи ринку праці, потрібної правлячій Соціалістичній партії, голосували самі соціалісти та їх політичні союзники, а “за” – представники правоцентристів.
Частина соціалістів на чолі з Ніколь Брік засудила частину положень закону, назвавши її незбалансованою.

Після голосування сенаторів міністр праці Міріам Ель-Комрі запевнила, що вона як і раніше “наполегливо і рішуче доведе справу (трудову реформу) до кінця”.

Для того, щоб закон набув чинності, потрібно, щоб за нього проголосували депутати Національних зборів та підписав президент Франції.
Раніше проект закону вже був на розгляді нижньої палати і викликав великі розбіжності серед депутатів. В результаті уряд, скориставшись своїм конституційним правом, прийняв рішення провести законопроект через Національні збори без голосування.

5 липня документ має надійти на розгляд депутатів Національних зборів. Не виключено, що уряд знову скористається такою ж процедурою.

Як відомо, законопроект передбачає широку лібералізацію ринку зайнятості, зокрема розширення прав підприємств щодо звільнення персоналу в разі економічної скрути.
Влада Франції наполягає на тому, що нововведення дозволять бізнесу краще протистояти ризикам, але профспілки категорично з цим не згодні і наполягають на перегляді реформи.

Влада також планує 29-10 червня провести зустрічі з лідерами профспілок, щоб пояснити їм переваги нового закону та утримати від подальших страйків, які тривають у Франції з березня.

Читайте також:
Бунти профспілок по всій Франції за два тижні до Євро-2016

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна