Голова ВР закликав почати децентралізацію заново, вилучивши пункт про “особливий статус Донбасу”

 

Процес змін Конституції України в частині децентралізації потрібно почати заново, вилучивши з цього закону пункт щодо особливого статусу окупованих районів Донбасу. Таку думку висловив голова парламенту Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу “Рада” напередодні Дня Конституції – 20-річчя ухвалення Основного закону.

Торкаючись питання змін до Основного закону в частині децентралізації, Парубій зазначив, що вони мають умовні дві частини.
“Одна – це сама реформа децентралізації, яка, на моє переконання, є однією з ключових реформ в Україні”, – сказав голова ВР і навів як приклад досвід Польщі, де децентралізація дозволила здійснити реформи в усіх інших сферах життя.

Інший пункт, на думку спікера, не має безпосереднього відношення до цієї системи реформ – “особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”.

“На жаль, цей пункт став причиною не тільки політичних конфліктів, а й загальносуспільної дискусії. І фактично цей пункт, який залежить від виконання Путіним Мінських домовленостей, не дозволяє прийняти цю важливу та ключову реформу”, – підкреслив голова парламенту.

Андрій Парубій вважає, що “сьогодні, коли ми бачимо кожного дня та кожної ночі, що російські окупанти поводяться більш агресивно, посилились атаки на українські позиції, рано говорити про можливість ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації разом із тим пунктом (щодо статусу ОРДЛО)”.

При цьому голова ВР визнав, що, за законом, між першим та другим читанням прийняття змін до Конституції з проекту закону “не може бути вилучено жодного пункту, не може бути змінено жодної крапки, жодної коми”.

Тож, на переконання Парубія, необхідно розпочати цей процес фактично з початку, вилучивши пункт щодо Донбасу в окремий проект змін до Конституції. Для цього знову потрібне рішення Конституційного Суду і розгляд проекту в першому (простою більшістю) та другому читанні (щонайменше 300 голосами).

Голова Верховної Ради зазначив, що для розв’язання цієї проблеми він запровадив “дискусійний майданчик”, де б депутати з різних фракцій доповідали про те, як виконуються Мінські домовленості та що відбувається у переговорному процесі. Бо без широкої суспільної дискусії та без консенсусу буде дуже важко вийти на правильне рішення, вважає Парубій.

“Якби це була моя воля, то я би цей пункт, який є залежним від міжнародних договорів, вилучив, – щоб по децентралізації, по якій є консенсус і в суспільстві, і в Верховній Раді, провели реформу, щоб вона запрацювала в Україні… Це би спровокувало б навіть ті процеси, які відбуваються поза змін до Конституції, в Податковому кодексі, в діяльності Кабінету Міністрів України, – вони вже на сьогодні дали великі плоди”, – підкреслив Андрій Парубій.

“А окремим положенням і окремим проектом закону про зміни до Конституції ми б розглядали питання про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, – зазначив голова Верховної Ради.

При цьому Парубій висловився за дієвість референдуму як норми прямої демократії, але не під час агресивної окупації України та не в умовах гібридної війни.

Голова парламенту наголосив, що буде спрямовувати всі зусилля на те, аби Конституція України виконувалась та вдосконалювалась.

За його словами, це скликання Верховної Ради має здатність та великий потенціал для того, щоб не тільки виконувати Конституцію, а й вдосконалювати ті норми, яких потребує українське суспільство.

“Я переконаний, що я, як голова Верховної Ради, і всі депутати цього парламенту, особливо наша проєвропейська більшість, яка вперше має 300 голосів за часів існування України, буде робите все можливе, щоб Конституція як основний закон була головною базою для реформ Української держави”, – сказав Андрій Парубій.

Читайте також:
Політолог: Чому я не святкую День Конституції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна