У Києві відбулася акція на підтримку арештованих Росією кримських мусульман

 

У Києві на майдані Незалежності сьогодні, 26 червня, відбувалася акція на підтримку 14 кримських мусульман, які перебувають під слідством в анексованому Криму та в Росії.
Організаторами акції виступила громадська ініціатива “Євромайдан.SOS” у рамках кампанії LetMyPeopleGo, повідомляє сайт “Крим.Реалії”.

За словами організаторів, акція приурочена до 40-річчя кримського правозахисника й активіста Емір-Усеїна Куку, якого незаконно утримують у Криму.
Також акція відбулася в День кримськотатарського прапора, який щорічно відзначається 26 червня.

У виступі взяли участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, кримчанин, політв’язень Геннадій Афанасьєв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, активісти, жителі анексованого Криму, прості кияни.

Учасники акції тримали плакати з написами: “Свободу політв’язням Кремля!”, “Кухонні розмови = теракт”, “За нашу і вашу свободу”, зображення політв’язнів, українські та кримськотатарські прапори.

Як відомо, низку мусульман в окупованому Криму звинувачують у причетності до організації “Хізб ут-Тахрір”, діяльність якої заборонена в Росії.
Інших кримських в’язнів російський суд звинувачує в організації масових заворушень і насильстві. Йдеться про учасників акції 26 лютого 2014 року, коли під кримським парламентом відбувся мітинг прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії “Русское единство”.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.
Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії, запровадивши санкції проти РФ.

Читайте також:
У Криму з початку окупації зникли півтора десятка татар, – заступник голови Меджлісу

На Чонгарі підняли прапор недоузгодженого прапор кримськотатарського батальйону

Кримські татари, яких Росія звинувачує в тероризмі, відмовилися визнати свою вину

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна