“Різне ставлення до церкви”. Олігарх Новінський і митрополит Драбинко прокоментували свою “бійку”

 

Після того як новина про напад проросійського “православного олігарха” Вадима Новінського на митрополита УПЦ МП Олександра (Драбинка) набула розголосу, обидві фігуранти цього інциденту розповіли про своє бачення того, що сталося в Корці Рівненської області.

Нагадаємо, як повідомив у “Фейсбуці” колишній депутат Рівненської облради Степан Молчан, народний депутат від “Опозиційного блоку” Новінський напав на митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, нецензурно його вилаяв і погрожував “набити морду”.

Втім, сам мільярдер запевняє, що про напад не йшлося. При цьому визнає, що “інцидент” справді був, “якщо так можна назвати розмову на підвищених тонах. І тільки”.

“Небилиці про напад, рукоприкладство, тим більше, за участю моєї охорони – брехня. Причина «інциденту» одна – у нас із Драбинком докорінно різняться погляди на питання совісті і моралі, у нас різне ставлення до Церкви і духовного життя в Україні”, – заявив Новінський.

“Усім конспірологам можу однозначно заявити, що наша розмова не торкалася автокефалії, помісної Церкви або, не дай Бог, якихось кримінальних справ”, – наголосив мільярдер.

І додав: “Громадянину Драбинку я б рекомендував поберегти рештки своєї репутації і не поширювати відверту брехню на мою адресу”.

За якусь годину митрополит Драбинко виклав свою версію подій, що відбулися 23 червня поблизу Корецького Свято-Троїцького жіночого монастиря.

За словами владики, в день вшанування Корецької чудотворної ікони Богоматері «Споручниця грішних» він відслужив ранню літургію в теплому храмі монастиря. Новінський був присутній на пізній літургії в соборному храмі, яку очолював предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій.

“По закінченню обіду близько 14:30 я вийшов за територію монастиря у напрямку дому своїх батьків. Незабаром мене окликнув Новинський Вадим Владиславович, який у грубій формі запропонував «поговорити». Я відповів, що такого бажання не маю і зайнятий іншими справами, та поспішаю до батьківської домівки, де на мене чекають родичі”, – запевняє митрополит Олександр.

“Після цього Новинський почав нецензурно ображати мене в присутності інших людей, які в цей час виходили зі святої обителі. Новинський В.В. у супроводі охоронців наздогнав мене та штовхнув декілька разів, продовжуючи ображати нецензурною лайкою з обіцянками «побити обличчя» та закликаючи піти за ріг монастиря, де він виконає свою обіцянку. Аргументацію такої поведінки можна вивести із його слів, які були звернені в мою адресу: «ты раскалываешь Церковь и лжесвидетельствуешь».

На думку Драбинка, під “лжесвідченнями” Новінський мав на увазі його свідчення під час допитів у Генпрокуратурі щодо можливої причетності олігарха до справи відсторонення покійного предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана) від посади.

Митрополит Олександр, який був секретарем Блаженнійшого Володимира, проходить у цій справі як потерпілий.  Згідно з матеріалами слідства, за вказівкою тодішнього президента України Віктора Януковича, зацікавленого у зміщенні не надто лояльного до нього очільника УПЦ МП, Драбинка “шляхом незаконного позбавлення волі та тривалого психологічного тиску” намагалися змусити переконати митрополита Володимира зректися своєї посади та забезпечити призначення на цю посаду кандидата, якого Янукович бажав бачити наступним главою цієї церкви.

Новінський у цій справі наразі виступає свідком.

Прокоментував події в Корці й речник УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

“Деякі дивуються, як це можливо, щоб набожний депутат словесно ображав свого архієрея і навіть погрожував йому.
Насправді це давня московитська традиція – якщо піп подобається, то йому кланяються і ручки цілують, а якщо ні – можуть і матом покрити”, – зауважив владика Євстратій.

І навів приклад російського царя Олексія Михайловича, який обзивав патріарха Нікона такими словами, як “мужик, невіглас, бл*дін син”. А у відповідь на зауваження патріарха, що негоже так лаятися на свого духовного отця, відповів: “Не ти мені духовний отець, а Макарій Антіохійський”.

“Відтоді 360 років минуло, а в традиціях московитських змін, як бачимо, не настало”, – констатував Зоря.

Читайте також:
Опоблок закликав Вселенського патріарха не надавати автокефалію УПЦ, а Новінський попередив про “Варфоломіївську ніч”

Верховна Рада звернулася до Вселенського патріарха з проханням скасувати акт 1686 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна