Путін закручує гайки: Держдума ухвалила жорсткий “антитерористичний” закон

 

Держдума Росії в третьому, остаточному, читанні схвалила “антитерористичний” законопроект, внесений депутаткою Іриною Яровою. Про це повідомляє канал “Дождь”.

Законопроект зобов’язує операторів мобільного зв’язку зберігати зміст комунікації клієнтів протягом півроку і надавати їх правоохоронним органам. Йдеться про листування, запис дзвінків та файли, якими обмінюються користувачі.

Зокрема, збільшується відповідальність за заклики до терористичної діяльності і виправдання тероризму в інтернеті.

У кримінальний кодекс РФ також вводиться стаття “неповідомлення про злочин”. Максимальне покарання за цією статтею — позбавлення волі на термін до року.

Згідно зі схваленим законом, збільшуються терміни і штрафи за кількома статтями, знижується вік відповідальності за злочини, пов’язані з тероризмом, – із 16 до 14 років.

“Пакет Ярової” вносить поправки до кримінального та кримінально-процесуального кодексів РФ, а також у десять окремих законів.
Російська опозиція називає цей закон “новим наступом на громадянські права”.

У початковому вигляді “антитерористичний пакет” передбачав, що осіб, які мають два громадянства, позбавлятимуть громадянства РФ за вступ на роботу на іноземні спецслужби, а також за вчинення терористичних і екстремістських злочинів. Але 23 червня комітет Держдуми з безпеки і протидії корупції виключив із законопроекту норму про позбавлення громадянства.

Крім того, комітет виключив із законопроекту положення, яке пропонувало обмежити виїзд за межі Росії громадянам, які мають судимість за терористичні злочини.

У компанії МТС повідомили, що разові витрати компанії на зберігання голосової інформації та трафіку персональних даних (як того вимагає “пакет Ярової”) складуть 2,2 трильйона рублів. При таких витратах компанія зможе заплатити податок на прибуток тільки через 100 років, сказав представник оператора Дмитро Солодовников.

У відповідь член комітету Ради Федерації з оборони та безпеки, представник партії “Єдина Росія” Олексій Кондратьєв заявив, що збитки стільникових операторів стануть платою за безпеку.
“Потрібно визначитися, що ми хочемо на виході отримати: або 100-відсоткову гарантію безпеки громадян, або щоденний страх за своїх дітей, яких вербують в мережі. Напевно, ніякі податкові відрахування не забезпечать безпеки громадян”.

Нагадаємо, нещодавно голова комітету Державної думи РФ з безпеки і протидії корупції, “єдинороска” Ірина Ярова заявила, що відкриття в Полтаві пам’ятника гетьману Івану Мазепі виглядає як зрада президентом Петром Порошенком українського народу.

Читайте також:
Нацгвардія Путіна вже тренується розганяти “московський майдан”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна