Касько: Генпрокурор Луценко дурить людей щодо “замовних” справ

 

Віталій Касько
заступник генерального прокурора України в 2014—2016 роках (державний радник юстиції 3-го класу), адвокат

(FB)

Останні новини з «оновленої» Генеральної прокуратури. За мотивами заяв генпрокурора Луценка.

Заява 1. “Всі замовні справи у Генеральній прокуратурі з моїм приходом будуть негайно закриті. Згадані були справи проти Сакварелідзе, Каська, Центру протидії корупції”.

Реальність. Про закриття жодного з цих проваджень Генпрокурор публічно не поінформував суспільство. Більше того, ті, хто ініціював і фальсифікував ці провадження під замовлення – були заново перепризначені на своїх керівних посадах в ГПУ. Хоча суди зобов’язали ГПУ порушити щодо них кримінальні провадження за перевищення повноважень і незаконне втручання у приватне життя.

Заява 2. “Генеральна прокуратура не може об’єктивно розслідувати чи закрити справу проти Каська, яку порушив Шокін, бо прокурори мають у ній зацікавленість, тому її для об’єктивності треба передати в НАБУ”.

Реальність. Куди і чому саме відправили провадження – досі достеменно невідомо. Проте прокурор у суді надав витяг з ЄРДР, за яким процесуальне керівництво у ньому доручено здійснювати, УВАГА – цілком «незацікавленим особам» – ШІСТЬОМ прокурорам Генпрокуратури з команди Севрука – Шевченко А.Г., Ярошенко В.Г., Ломакіна Ю.С., Колесник М.О., Козуб О.М., Казміренко В.М. І це на одного слідчого поліції…
Тут дійсно не посперечаєшся – слідство буде “супероб’єктивним”. Адже оці шість прокурорів у ГПУ мабуть єдині цілком неупереджені з точки зору Луценка…

Заява 3. “Я взагалі не в курсі, що мої підлеглі повторно наклали арешт на квартиру Каська після рішення апеляційного суду про скасування арешту (яке не підлягало оскарженню) і ще й домоглися виселення, негайно розберуся”.

Реальність. «Негайно» триває вже місяць. Спочатку від адвокатів вперто тиждень приховують матеріали по новому арешту в Печерському суді, потім Печерський суд не направляє матеріали в апеляційний. Перенос засідання. Потім прокурор приходить на засідання апеляційного суду без повноважень. І суд знову переноситься.

Звичайно, КПК – це дуже складний інструмент для людини без юридичної освіти, яка хоче «негайно розібратися». Але якщо підлеглий прокурор приходить на черговий суд і не може підтвердити свої повноваження, то або у вас там у ГПУ неймовірний бардак, або генпрокурора водять за ніс його ж підлеглі, або все це просто погано приховане затягування справи.

Я маю всі підстави схилятися до останнього. Ці свавільні дії прокуратура могла виправити миттєво – відкликати незаконне клопотання про повторний арешт. НІЧОГО подібного вона не зробила.

І нарешті, висновок: Юрій Віталійович, припиніть дурити людей! Казки про те, що ГПУ тепер ні до чого – буде інший орган слідства, який розбереться, – лише чергові казки.

Якщо Ви ще не добралися до статті 36 Кримінального процесуального кодексу України (бо вона ж таки далеченько), то роз’яснюю, що саме прокуратура здійснює процесуальне керівництво в усіх без винятку кримінальних провадженнях і саме процесуальний керівник (ПРОКУРОР) визначає за законом напрямок слідства і які саме слідчі дії необхідно провести. А слідчий за чинним КПК лише виконує доручені йому прокурором слідчі дії, самостійно обираючи тактику їх проведення.
Тому всі рішення у цій справі буде приймати ПРОКУРОР і відповідальність за її замовний характер і всі порушення та фальсифікації буде нести саме ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПРОКУРОР, який погодився очолити цю систему Задзеркалля в такому її спотвореному вигляді.

Тому приймайте рішення, Юрію Віталійовичу, а не перекладайте відповідальність. Така вже доля генерального прокурора.

Читайте також:
Касько нагадав про три справи щодо корупції прокурорів, які ГПУ спускає на гальмах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна