Україна надіслала до РФ запит на видачу незаконно засудженого Клиха

 

Міністерство юстиції України звернулося до Російської Федерації із запитом про видачу засудженого в Росії українця Станіслава Клиха. Про це повідомила перший заступник міністра юстиції Наталя Севостьянова.

За її словами, російська сторона наразі не надала відповідей на запити.

Севостьянова висловила сподівання, що питання повернення в Україну Станіслава Клиха й Миколи Карпюка можуть вирішити на політичному рівні, за аналогією зі справами Савченко, Солошенка й Афанасьєва.

Раніше стало відомо, що у Росії розпочалося слідство у другій справі проти Клиха – про його неповагу до суду, яку українцеві інкримінують через скаргу представника державного обвинувачення.

Як відомо, 26 травня 2016 року суд у Чечні засудив екс-заступника голови УНА-УНСО Миколу Карпюка до 22 з половиною років, Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.
Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.
Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.
Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень також у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями.

16 червня у Мін’юсті повідомили про звернення до Москви із запитом про видачу ув’язненого в Росії Карпюка.

Раніше повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби.

Читайте також:
Ув’язнений у Росії українець Карпюк готовий написати прохання про помилування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна