У Мін’юсті розповіли про рекордну кількість позовів до Росії, поданих у Євросуд

 

Україна подала до Європейського суду з прав людини вже п’ять позовів проти Росії, з них два були об’єднані, тому нині в ЄСПЛ є чотири позови України до РФ. При цьому на осінь Київ готує шостий позов.
Про це сьогодні, 23 червня, повідомила на прес-конференції перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Коментуючи ці цифри, Севостьянова визнала: фактично Україна лідирує в подачі міждержавних скарг до Євросуду з прав людини.

“У 2014 році, коли все починалося, доказова база була ще дуже маленька. Навіть правоохоронні органи нам давали журналістські відео, зараз це вже опрацьовується більш детально. За всю історію було тільки 16 міждержавних скарг у Європейському суді. Ми вже подали п’ять, коли об’єднали з індивідуальною, є чотири активних [справи “Україна проти Російської Федерації”]. Тому ми майже лідери за міждержавними скаргами”, – сказала Севостьянова в ефірі телеканалу “112 Україна”.

За її словами, перший позов подавався у 2014 році, він включає події як в Криму, так і на Сході й містить велику кількість доказів, які передаються ЄСПЛ у електронній формі. Серед них є матеріали й докази з АТО, які мають гриф “таємно”.

Ця заява має статус пріоритетної, зазначила вона. Справа охоплює різні статті Конвенції, зокрема “право на життя”, “заборона катування”.

“Безпосередньо в ній ми заявляли про право на власність, яке було порушено Росією”, – зазначила заступниця міністра юстиції.

Наталія Севостьянова наголосила, що йдеться про повернення окупованого Криму та компенсацію за те, що Україна не могла цей час користуватися майном, яке незаконно привласнила Російська Федерація.

Севостьянова нагадала, що орієнтовна сума, яку Україна вимагає від РФ – 1 трильйон гривень.

“Але коли справа буде виграна, тоді ми перейдемо на стадію сатисфакції і будемо визначатися із сумою. На тому етапі ми будемо звертатися до міжнародних експертних організацій, щоб встановити суму збитків, які держава отримала у тому числі через обмеження користуванням майном у Криму”, – сказала представниця МЮ.

Читайте також:
ЄСПЛ прийняв скаргу щодо “віджатої” Росією Феодосійської суднобудівної компанії

Крім того, вона повідомила, що восени Київ подасть до Європейського суду з прав людини шостий позов проти Росії у зв’язку з подіями на Донбасі в 2015 році.

“Ще один, шостий, позов проти Росії у зв’язку з подіями на Донбасі … буде подано восени”, – сказала Севостьянова.

Також Україна найближчими часом подасть позов до ЄСПЛ проти Росії через заборону Меджлісу кримськотатарського народу: “Вже готовий позов щодо заборони Меджлісу… Через тиждень-два подамо”.

За словами Севастьянової, зараз збираються докази для підкріплення аргументації в цій справі.

 

ЄСПЛ намагається прискорити процес розгляду чотирьох справ щодо порушень прав кримських татар, вважає перший заступник міністра юстиції.

“У лютому цього року Європейський суд з прав людини вирішив перейти до стадії розгляду заяви на прийнятність її до розгляду і роз’єднав її на дві частини. Отже, тепер в нас є “Україна проти Росії-1”, це заява, яка стосується безпосередньо подій в Криму. А “Україна проти Росії-4″ буде стосуватися безпосередньо питань, які пов’язані з Донбасом”, – розповіла Наталія Севостьянова.

Читайте також:
У Євросуді перебуває понад 2 тисячі заяв громадян проти України
у зв’язку з подіями в Криму й на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна