Опоблок закликав Вселенського патріарха не надавати автокефалію УПЦ, а Новінський попередив про “Варфоломіївську ніч”


Депутати Верховної Ради від Опозиційного блоку направили до Вселенського патріарха Варфоломія альтернативне звернення, в якому виступають за збереження канонічного православ’я в Україні.

“Ми дуже занепокоєні ініціативами політичних авантюристів, які силою намагаються змінити існуючий канонічний устрій в Україні, створюючи тиск на православних єпископів і священиків, замовляючи в ЗМІ наклепницькі пропагандистські компанії проти Церкви, розробляючи нові закони, які не відповідають європейським стандартам про релігійні права і свободи людини”, – йдеться у документі, оприлюдненому прес-службою Опоблоку.

Підписанти звернення заявляють, що “розкол українського православ’я в 1992 році був створений штучно”, але “українське суспільство не підтримало розкол, як і тих політиків, які його інспірували“.

Автори звернення стверджують, що “представники невизнаного Світовим Православ’ям Київського патріархату згідно офіційної статистики і досі є лише певна частина релігійних громад на тлі всієї релігійної палітри України” (орфографію і пунктуацію документа збережено).

Тоді як “канонічна Українська православна церква, яка багато років очолювалася вже в Бозі спочилим митрополитом Володимиром, а тепер очолюється митрополитом Онуфрієм, впевнено звершує своє служіння, є найбільшою конфесією України і найбільшою недержавною організацією, яка, зокрема зараз, здійснює гуманітарну допомогу постраждалим від війни на сході України”.

“З надією очікуємо, що правдивість канонічного устрою Української православної церкви не буде піддана сумніву через втручання політиків в церковне життя”, – завершують свій лист опозиційні депутати.

Першим під зверненням підписався олігарх, колишній громадянин Росії Вадим Новінський, який є одним із найбільш затятих захисників “канонічного православ’я”, перебування Української церкви під омофором Московського патріархату й т.д.
Судячи з усього, він і виступив ініціатором появи цього документа.

Читайте також:
Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу.
І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

Окрім Новінського, свої підписи під листом до Вселенського патріарха поставили співголови фракції Опоблоку Юрій Бойко й Олександр Вілкул, нардепи Сергій та Юлія Льовочкіни, Нестор Шуфрич, Юрій Мірошниченко, Наталія Королевська, Михайло Папієв, Сергій Ківалов, брати Добкіни тощо.

Є серед 39 підписантів і прізвище Юхима Звягільського – співпрезидента Єврейської конфедерації України. Хоча, як нагадує портал “Релігія в Україні“, раніше представників УПЦ МП бентежило, що під офіційним зверненням Верховної Ради до патріарха Варфоломея з проханням про надання Українській православній церкві автокефалії стоять підписи греко-католиків.

Зауважмо, що у своєму листі колишні “регіонали” називають “надзвичайно цінними” особисті зусилля патріарха Варфоломія “щодо подолання розділення українського православ’я та утвердження на території України канонічного устрою, який є запорукою церковного миру, а відтак – і стабільності в суспільстві й Українській державі”.

Водночас у своєму іншому виступі на ту саму тему, оприлюдненому того самого дня, 22 червня, Вадим Новінський відгукується про Вселенського патріарха менш шанобливо.

Вадим Новінський (ліворуч) під час всенощного бдіння в Хрестовоздвиженському соборі Женеви під проводом патріарха РПЦ Кирила

Вадим Новінський (ліворуч) під час всенощного бдіння в Хрестовоздвиженському соборі Женеви під проводом патріарха РПЦ Кирила

У статті, опублікованій газетою “Вести“, нардеп звинувачує Варфоломія в тому, що саме через нього “вперше після 1054 року (після розділу християнства на католицтво і православ’я. – “Н”) Східна християнська церква опинилася на межі розколу”. Бо, мовляв, Його Святість Вселенський патріарх “останнім часом дедалі більше перетворюється з primus inter pares (першого серед рівних) у сонмі інших чотирнадцяти патріархів, стараючись показати свою першість у православному світі”.

У кого саме перетворюється святійший Варфоломій, Новінський вказати чи то забув, чи то не придумав.

Також депутат звинувачує патріарха Константинопольського в тому, що він “довго не хотів висловлювати своє ставлення щодо українського питання“.

Нагадаємо, саме “українське питання”, тобто питання визнання  автокефалії Української православної церкви є найбільш гострим для Московської патріархії, яка категорично не сприймає можливості виходу УПЦ з-під її протекторату.

Саме через позицію РПЦ та її предстоятеля Кирила (Гундяєва) питання процедури надання автокефалії було взагалі знято з порядку денного Всеправославного собору, підготовка до якого тривала з 1961 року.
І попри це, в останній момент делегація РПЦ відмовилася від участі в цьому історичному соборі, який уперше за понад 1200 років цими днями відбувається на острові Крит.

Детальніше про колізії навколо скликання Великого і Святого собору та роль у них “українського питання читайте в матеріалі “Новинарні“:
Що відбувається на Православному соборі і як це стосується України

Новінський заявляє, що “останнім часом на Вселенського патріарха чиниться тиск з метою визнання канонічності УПЦ КП”. І називає офіційне звернення Верховної Ради до Варфоломія про надання автокефалії, ухвалене 245 голосами, зверненням “групи народних депутатів” (!).

“Сьогодні в Україні здійснюється чергова спроба створення за допомогою політичного інструментарію так званої «Єдиної Помісної Церкви». Але якщо за часів Віктора Ющенка цей процес йшов виключно бюрократичним і дипломатичним шляхом, то після 2014 року ми бачимо агресивні спроби нинішньої влади не тільки сформувати помісну православну церкву, а й домогтися її визнання з боку Фанара, що давало б можливість говорити про «канонічність»“, – обурюється поборник російського православ’я.

Новінський висловлює занепокоєння діями “депутатів із числа постмайданівських хунвейбінів” та інших представників центральної й місцевої влади, які чинять усілякі підступи “канонічній” УПЦ МП.

І заявляє, що “і за спробою проведення Всеправославного собору, і за спробою організації форсованими темпами в Україні «Помісної церкви» стоять одні й ті самі сили – і знаходяться вони поза Україною, поза Константинополем і поза православним світом”.

Нічтоже сумняшеся, православний олігарх-нардеп лякає Україну, “де в повітрі витає дух ненависті й нетолерантності”, “грандіозним кровопролиттям“, адже по країні “швендяють натовпи людей у камуфляжі, які шукають пригод і вихлопу пасіонарної енергії”.

“24 серпня 1572 року у Франції відбулася одна з найстрашніших трагедій, базованих на релігійному ґрунті – Варфоломіївська ніч“, – нагадує Новінський.
І попереджає: “Дата 24 серпня – День Незалежності України – це і застереження й українським політикам, і церковним ієрархам – аж до Вселенського патріарха Варфоломія, наскільки обережно потрібно ставитися до питань міжконфесійного миру, особливо в Україні, яка і так пройшла через страждання і кров, і особливо потребує в світі і стабільності”.

Читайте також:
СКУ просить Вселенського патріарха дати автокефалію українській церкві.
Але зараз це не розглядатимуть

Тим часом триває збір підписів під петицією, з якою до Вселенського патріарха звернулися віряни і духовенство розділених українських православних церков, серед яких – і УПЦ Московського патріархату.

У цьому зверненні вітається ініціатива парламенту про скликання під керівництвом Вселенського патріархату Всеукраїнського об’єднавчого собору, “який би вирішив усі суперечливі питання й об’єднав українське православ’я” в рамках створення автокефальної Української православної церкви.

При цьому підписанти наголошують, що майбутня об’єднана автокефальна Українська православна “не перешкоджатиме релігійному самовизначенню православних українців, які будуть мати бажання залишатися в підпорядкуванні Московського патріархату як частина Російської православної церкви в Україні”.

За даними порталу “Релігія в Україні”, під зверненням підписалися провідні представники духовенства і мирян УПЦ МП, зокрема В’ячеслав Горшков, Євген Аврамчук, протоієрей Георгій Коваленко (екс-спікер УПЦ, а нині керівник Відкритого православного університету святої Софії-Премудрості ) та інші.

митрополит-Софроній

Митрополит Софроній

Підтримав його, а також ініціативу Верховної Ради, і митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Софроній (Дмитрук).

Звернення до Вселенського патріарха з проханням про надання Українській ПЦ автокефалії владика вважає своєчасним, бо “нинішній момент є дуже рушійний” і кращого  для вирішення цього питання може не бути.

“Я тільки «за», щоб ми врешті-решт були вільні. Однак із нашим народом, з нашою психологією дуже важко розмовляти і переконувати. Триста років вселяли думку, що ми «представники третього Риму»“, – зазначив блаженнійший Софроній.

Він порадив депутатам “іти до кожного єпископа й по-хорошому, по-чесному, дипломатично з кожним поговорити, представити проблему… Тому що все вирішується діалогом”.

А Москві владика запропонував: “Якщо вони хочуть бути дружніми з Україною… то хочеться це комусь чи не хочеться, а треба вирішувати. У зв’язку з тим, що склалася така політична ситуація, що нас оголошують в Україні «церквою держави-агресора», то давайте, хлопці, ми вас відпускаємо! Ось це було б надзвичайно розумно. Але для цього треба бути неупередженим! І хоч трошки в політиці розбиратися”.

Читайте також:
Порошенко нагадав єпископам УПЦ МП, як вони одностайно
підтримували канонічну автокефалію Української церкви

Синод УПЦ МП “відповів” Порошенку, звільнивши свого проукраїнського речника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.