В’ятрович: Україні слід відмовитись від поминальних заходів 22 червня

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті

(FB)

Друга світова війна для українців почалася 1 вересня 1939 року. Україна відразу стала одним з її епіцентрів, її мешканці – серед перших її учасників і жертв.
Днем поминання їх усіх,згідно ухваленого минулого року закону, є 8 травня.

Тоді що ми відзначаємо чи вшановуємо 22 червня? Те, що два тирани, які разом два роки перед тим почали світову війну, врешті зійшлися у двобою. Але важливіше пам’ятати про 23 серпня 1939-го, яке увінчало їх співпрацю і запустило маховик війни.

Поминальні заходи 22 червня є елементом втримування радянського міфу про Другу світову, який розповідає про те, що війна нібито почалася щойно в 1941-му “віроломним нападом” нацистської Німеччини. Його завдання – приховати третину цієї війни, коли СРСР був союзником Третього рейху, коли його війська самі “віроломно” нападали на сусідні країни.

Тому нам слід відмовитися від поминальних заходів у цей, а вшановувати усіх загиблих у страшній війні з усім світом – 8 травня, в День пам’яті та примирення.

Читайте також:
8-9 травня: Україна відзначає Дні пам’яті та примирення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна