Президенти Росії, Вірменії та Азербайджану узгодили питання Нагірного Карабаху

 

Президенти Росії, Вірменії й Азербайджану на зустрічі в російському Санкт-Петербурзі досягли порозуміння щодо Нагірного Карабаху.
Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій за результатами низки двосторонніх і тристоронніх зустрічей, повідомляє Радіо Свобода.

Володимир Путін, Серж Сагсян та Ільгам Алієв підтвердили попередні домовленості щодо стабілізації в зоні конфлікту і просування мирного процесу. Вони також домовилися збільшити кількість міжнародних спостерігачів у зоні конфлікту й висловили задоволення тим, що там останнім часом зберігається режим перемир’я, сказано в заяві.

Як повідомив журналістам міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Путін зустрічався окремо з Сарґсяном і з Алієвим, а потім вони мали ще кілька зустрічей утрьох.

Реагуючи на цю зустріч, міністри закордонних справ Вірменії й Азербайджану виступили із заявами, в яких назвали її конструктивною. І висловили сподівання, що процес мирного врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху буде продовжений.

Для президентів Азербайджану і Вірменії це була друга зустріч після досягнутого на початку квітня перемир’я, яке зупинило новий спалах бойових дій навколо Нагірного Карабаху – між азербайджанськими військовими і сепаратистами, підтримуваними Вірменією.
Попереднього разу Саргсян і Алієв бачилися в травні у столиці Австрії – Відні.

Після 21-річного “замороження” воєнна фаза карабахського конфлікту між Азербайджаном та Вірменією відновилися 2 квітня 2016 року.

Азербайджанська армія пішла в наступ (за даними з Баку – після провокації з вірменського боку) і зайняла деякі панівні висоти й населені пункти на окупованій вірменами території азербайджанського Нагірного Карабаху. Вірменська сторона завдала потужних ударів у відповідь.

За даними ООН, з 2 до 7 квітня в результаті воєнних зіткнень у Нагірному Карабаху щонайменше 33 людини загинули і понад 200 отримали поранення в. Дані з обох сторін свідчать про більші втрати.

Баку і Єреван досягли домовленості щодо поновлення режиму припинення вогню на лінії зіткнення військ, починаючи з полудня 5 квітня. Але вже 9 квітня учасники конфлікту в Нагірному Карабасі звинуватили один одного у порушенні перемир’я.

Читайте також:
Вірменія готується законодавчо визнати Нагірний Карабах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна