У “Мистецькому арсеналі” – фестиваль до Дня біженця з безплатною виставкою Малевича

Таким памятає своє місто 15-річна Маша Омельченко з Донецька, яка намалювала карту для проекту "Одіссея Донбас". Графіка: ФБ UNHCRKyiv

Таким памятає своє місто 15-річна Маша Омельченко з Донецька, яка намалювала карту для проекту “Одіссея Донбас”. Графіка: ФБ UNHCRKyiv

Сьогодні, 20 червня, у Всесвітній день біженців, у “Мистецькому арсеналі” в Києві проходить благодійний фестиваль.
Захід, організований Агентством ООН у справах біженців, НКММК “Мистецький арсенал” та волонтерськими ініціативами, має на меті привернути увагу до історій людей, які змушені були залишити свої домівки.

Як відомо, в Україні на даний момент мешкає  більше 7 тисяч біженців та шукачів притулку з інших країн.
Крім того, внаслідок конфлікту на Донбасі та окупації Росією Криму 1,8 мільйона українців стали внутрішньо переміщеними особами.

Благодійний фестиваль зібрав на території “Мистецького арсеналу” переселенців із Донбасу та Криму, біженців з інших держав, які знайшли притулок в Україні, а також громадські організації, що надають допомогу цим людям.

“Учасники фестивалю хочуть привернути увагу киян та медіа до потреб людей, які змушені розпочали нове життя. Незважаючи на складнощі, багато хто з них зміг розпочати нові проекти та бізнеси, став активною частиною громади та готовий допомагати іншим”, – зазначено на сайті представництва Управління верховного комісара ООН питань біженців (УВКБ) в Україні.

Відвідувачам пропонується насичена програма заходів та виставок.

Традиційні страви від біженців, які проживають в Україні.
Гостям фестивалю запропонують приєднатися до справжньої ефіопської кавової церемонії, спробувати традиційні афганські та азербайджанські страви, посмакувати кримсько-татарськими солодощами та десертами східної кухні.

На фестивалі можна познайомитись з успішними стартапами переселенців та біженців, які відкрити власну справу – кав’ярню, виробництво делікатесів, школу бойових мистецтв та виготовлення одягу.
Частину виторгу з ярмарку етнічних прикрас та хендмейду, кераміки та аксесуарів ручної роботи учасники передадуть на підтримку дітей переселенців на сході України.

Дитяча програма передбачає безкоштовні майстер класи із плетіння афганських кісок, уроки малювання від професійного художника і Ірану, навчання східному живопису сумійо та гончарній справі, тренінги зі східних єдиноборств та різноманітні заняття із виготовлення рукотворів.
У дитячій зоні для юних відвідувачів фестивалю діють лабіринт та школа правової грамотності.

В “Арсеналі” організують також тихий аукціон художніх робіт біженців, які проживають в Україні. Тут можна буде оглянути та придбати роботи від митців із Сирії, Афганістану, Анголи, Конго, Ірану та Іраку.

Музичну програму фестивалю доповнить спеціальна постановка від Театру переселенця. Документальна вистава “Где Восток?” (“Де Схід?”) німецького режисера Георга Жено розповість про те, як воно – в одну хвилину залишитися без дому та  бути переселенцем.
Історії вихідців із Донбасу – зворушливі, смішні та сумні – справжні історії про те, що переживає людина, вирвана зі свого звичного середовища.

На території заходу діятиме міні-кінотеатр під відкритим небом, де покажуть найкращі ролики на підтримку переселенців та біженців, зокрема від Фестивалю соціальної реклами Molodiya.

Читайте також:
Більшість українців позитивно ставиться до переселенців з Донбасу. ІНФОГРАФІКА

Серед інших проектів представлять мистецький проект “Одіссея Донбас”, що розповідає історії міст і містечок Донбасу. Автори проекту – Дар’я Цимбалюк, Юлія Філіп’єва і Віктор Засипкін – провели глибокі інтерв’ю з вимушеними переселенцями зі сходу України. Під час інтерв’ю колишні мешканці й мешканки Донбасу власноруч створили ментальні карти місць, які їм довелося залишити. Ці мапи фіксують міста й містечка сходу країни такими, якими вони були до початку бойових дій і якими збереглися в пам’яті людей.

Також під час роботи благодійного фестивалю з нагоди Міжнародного дня біженця в “Мистецькому арсеналі” діє проект “Малевич +”. У колекції українського авангарду – роботи Василя Єрмілова, Анатоля Петрицького, Олександра Богомазова і самого Казимира Малевича.

Подію підтримали Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб та Державна міграційна служба України.
Партнери: Громадська ініціатива “КримSOS”, Центр зайнятості вільних людей, Всеукраїнський благодійний фонд “Право на захист”, Міжнародна організація з міграції, БФ “Рокада”.

Вхід на фестиваль та експозицію “Арсеналу” під час фестивалю – безкоштовний.

Читайте також:
Ще одна бомба під безвізовий режим. Питання і відповіді про “війну з біженцями” в Яготині

Жебрівський: Майже півмільйона “переселенців” Донеччини насправді залишаються в “ДНР”

Посланці ООН заявили, що ЄС має кардинально змінити політику щодо біженців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна