Глава МЗС Німеччини послідовно виступає адвокатом Росії в Європі. Польща проти

 

Євросоюз повинен поступово відмовитися від санкцій, введених проти Росії через агресію в Україні, за наявності прогресу в мирному процесі.
Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє Reuters.

“Санкції не є самоціллю. Вони повинні швидше дати стимули для зміни поведінки”, – сказав Штайнмаєр.

Міністр заявив, що виступає за поступове скасування санкцій, якщо російська влада продемонструє, що виконує свою частину у реалізації Мінського мирного плану. “Підхід все або нічого, навіть якщо це звучить добре, не спрацює”, – додав він.

Штайнмаєр відкинув критику на свою адресу, нібито він поводиться як “адвокат Кремля”.

“Ми як і раніше повинні бути спроможні дійти спільної думки, якщо ми хочемо знайти рішення для інших великих конфліктів”, – сказав Штайнмаєр, маючи на увазі війну в Сирії, де Росія активно підтримує президента Башара Аль-Асада проти різних повстанських груп.

Напередодні міністр закордонних справ ФРН розкритикував військові навчання за участю країн НАТО “Анаконда-2016” в Східній Європі і закликав активніше вести діалог з Росією.
Про це він заявив виданню Bild am Sonntag, передає Deutsche Welle.

“Чого нам зараз не слід робити, так це продовжувати загострювати ситуацію брязканням зброї і бойовими кличами. Хто впевнений в тому, що символічні пересування танків забезпечать більше безпеки на східних кордонах НАТО, той помиляється”, – заявив Франк-Вальтер Штайнмаєр.

За його словами, зараз було б “фатальною помилкою” зосередити всю увагу на військових аспектах і шукати вихід лише в політиці відлякування. Крім загального прагнення оборонятися, завжди повинна бути готовність до діалогу, вважає Штайнмаєр.

Нагадаємо, з 7 по 17 червня, в Польщі пройшли найбільші в історії сучасних збройних сил цієї країни навчання “Анаконда-2016” за участю партнерів по НАТО. У них брали участь 3000 одиниць бойової техніки і 31 тисяча військовослужбовців з 24 країн, зокрема і з України. Відпрацьовували відбиття прихованого нападу зі сходу без офіційного оголошення війни.
Росія різко розкритикувала ці навчання.

Крім того, в балтійському регіоні в червні відбувалися великі щорічні військово-морські маневри НАТО. В них взяли участь 43 кораблі та 6100 солдатів з 17 країн.

Слова глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра щодо навчань НАТО є свідченням подвійного підходу, який звучить з Берліна щодо теми безпеки східного флангу Альянсу. Про це заявив польський міністр іноземних справ Вітольд Ващиковський в інтерв’ю телеканалу TVN24.

“На це я відповідаю: Франку-Вальтере, ти маєш декілька площин для переговорів з Росією. Нормандський і мінський формати, де говорять про ситуацію на сході України (за участю України, Росії, Франції і Німеччини). Штайнмайєр зараз головує в ОБСЄ упродовж року, оскільки Німеччина головує в організації. Є багато площин, хто забороняє вести переговори з Росією?” – сказав Ващиковський.

За його словами, частина уряду Німеччини надсилає військових на навчання, які тренуються і горді тим, що показують, як захищати Польщу і вперше беруть участь в оборонних місіях в Польщі.
“Натомість інша частина уряду ставить це під сумнів і запитує: чи варто махати шаблею і їздити танками біля російського кордону?” – додав польський міністр.

Читайте також:
Штайнмаєр наполягає на поверненні Росії до G8. Але за двох умов

Німеччина не хоче ставити Росію “на коліна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна