Генпрокуратура завершила розслідування справи про теракт “Правого сектора” в Мукачевому

 

Генеральна прокуратура завершила розслідування кримінального провадження за підозрою чотирьох членів “Правого сектора” в причетності до стрілянини в Мукачевому, що сталася 11 липня 2015 року.
Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду від 11 червня, повідомляють “Українські новини”.

Досудовим розслідуванням встановлено, що бійці ДУК ПС, перебуваючи в Мукачевому поблизу спортивно-оздоровчого комплексу “Антарес”, а потім на автодорозі Київ-Чоп в районі АЗС “Народна”, із застосуванням вогнепальної зброї, гранат і гранатометів здійснили терористичні акти.
В результаті одна цивільна особа загинула. Іншим цивільним особам і співробітникам правоохоронних органів нанесені вогнепальні та осколкові поранення різного ступеня тяжкості, також пошкоджені і знищені автотранспортні засоби.

“Відповідно до вимог ст. 290 КПК України, сторонам та іншим учасникам кримінального судочинства надано доступ до матеріалів досудового розслідування”, – сказано в судовому рішенні.

При цьому адвокати підсудних і самі підозрювані відмовилися знайомитися з матеріалами справи, які складають 38 томів.

У зв’язку з цим Генпрокуратура звернулася до суду з проханням обмежити сторону захисту в термінах ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.
Суд задовольнив це клопотання і зобов’язав адвокатів і їх підзахисних ознайомитися з матеріалами до 22 червня (включно).

Як відомо, 11 липня 2015 року у Мукачевому Закрпатської області після зустрічі представників “Правого сектора” з народним депутатом Михайлом Ланьом сталося збройне зіткнення, в якому також взяли участь охоронці нардепа та правоохоронці.
Причиною конфлікту, який у підсумку призвів до загибелі людей, стали непрості стосунки народних депутатів від Закарпаття Михайла Ланя (“Відродження”) та Віктора Балоги (позафракційний).
13 липня відбувся допит Ланя, який натякав на причетність Балоги до “Правого сектора” на Закарпатті.
Балога заявляв, що конфлікт у Мукачевому виник через боротьбу за право покривати контрабанду між представниками “Правого сектора” та його колишнім соратником Ланем.

У лютому ц.р. колишній лідер “ПС” Дмитро Ярош повідомляв, що члени “Правого сектора”, які переховувалися після перестрілки в Мукачевому, поїхали на Донбас і брали участь у бойових діях у складі Добровольчого українського корпусу.
“Усього там ховалися близько десяти осіб. Двоє здалися, двоє були поранені і теж здалися. Наскільки я поінформований, хлопці, які тоді сховалися в лісі, які не здалися і не були поранені, змогли благополучно і без проблем дістатися до фронту… Один з них за цей час трагічно загинув у бою”, – повідомляв Ярош.

Водночас голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомляв, що двоє учасників стрілянини в Мукчевому від “ПС” загинули в автокатастрофі на Дніпропетровщині у вересні 2015 року.

Читайте також:
“Правий сектор” продовжує колотися на окремі рухи й батальйони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна