Обмін Афанасьєва й Солошенка на “одеситів” може відбутися вже сьогодні

 

У вівторок, 14 червня, може відбутися обмін двох українців – Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, яких незаконно утримують в Росії.
Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на джерело в адміністрації президента України.

За його даними, поки точно невідомо, кого саме Україна видасть натомість російській стороні. Але одним з фігурантів обміну є одеситка. Швидше за все, йдеться про осіб, які є обвинуваченими у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі.
Раніше про таку схему говорив учасник діалогу щодо звільнення Афанасьєва й Солошенка Віктор Медведчук, який бере участь у діалозі щодо обміну з Москвою.

Обмін, за даними видання, запланований на середину вівторка. Але джерело повідомляє, що термін може переноситися.
Застосовуватиметься та сама схема, що і при обміні Надії Савченко на російських ГРУшників, коли українку і росіян одночасно доставили на батьківщину на літаках.

Мати засудженого в Росії кримчанина Афанасьєва, Ольга, приїхала до Києва і очікує повернення сина в Україну. Про це вона повідомила сайту “Крим.Реалії“.

За її словами, вона не знає ніяких подробиць того, коли точно має відбутися обмін, але сподівається побачити сина вже 14 червня.

“Мені сказали приїхати в Київ. Якщо я тут перебуваю, це вже про щось говорить”, – сказала Ольга Афанасьєва.

Нагадаємо, минулого тижня тому міністр юстиції Павло Петренко заявив, що українська сторона передала Російській Федерації документи для поверненню на батьківщину незаконно утримуваних в Росії українців Солошенка і Афанасьєва.

27 травня міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що звільнення Солошенка і Афанасьєва – питання найближчих тижнів.
29 травня президент Петро Порошенко заявив, що існує попередня домовленість з керівництвом РФ про повернення Солошенка і Афанасьєва.

25-річного Афанасьєва звинувачували у створенні на території Криму “терористичного угруповання”, він був засуджений в Росії в 2015 році до 7 років колонії суворого режиму як гаданий спільник українського кінорежисера Олега Сенцова, якого в свою чергу посадили на 20 років.

74-річного Солошенка в Росії звинувачують в шпигунстві, його засудили до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У поданні МЮ України до російського відомства щодо переведення засуджених українців на батьківщину йшлося про те, що псевдошпигун Юрій Солошенко хворий на рак.

Загалом у Росії нараховували понад 30 українських політв’язнів.

Читайте також:
Ув’язнені в РФ Солошенко й Афанасьєв написали прохання про помилування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна