“Провальний старт реформи”. Адвокат Майдану застерігає ВР від призначення суддів “пачкою”

 

Цього тижня Верховна Рада може проголосувати всі проекти постанов про обрання суддів безстроково, які накопичилися за рік. Про це в соцмережі повідомив адвокат Роман Маселко – член Ради громадського контролю НАБУ та Адвокатської дорадчої групи (захист учасників Майдану), який послідовно домагається притягнення до відповідальності суддів, які ухвалювали незаконні рішення під час Майдану.

“Інсайд підтверджується. Голосувати готові, правда найімовірніше, у четвер (16 червня). Остаточні списки суддів невідомі. Чи проведено перевірку – невідомо”, – додав Маселко в коментарі невдовзі після того, як написав, що голосування за суддів може відбутися вже у вівторок, 14 червня.

Як відомо, за чинним законодавством судді в Україні призначаються спершу на п’ять років (“випробувальний” термін), а потім – у разі позитивного вердикту Вищої кваліфікаційної комісії суддів – парламент затверджує їх на посаді довічно.
Протягом більш як двох років Верховна Рада з політичних міркувань не перезатверджувала сууддів-“п’ятирічок”, відтоді назбиралося близько 800 суддів без повноважень, які отримують зарплатню, але не можуть здійснювати правосуддя. Через це в Україні є два суди взагалі без діючих суддів і майже 40 судів – із лише одним суддею.
Судова реформа, підтримана Радою червня, змінює систему призначення суддів. Але, нагадаємо, новий закон про судоустрій не набув чинності, бо зареєстровано постанову про його скасування авторства депутатів Надії Савченко та Юрія Шухевича.

Адвокат Роман Маселко вважає, що проблему суддів “у підвішеному стані” потрібно було вирішити вже давно. Однак заплановане на цей тиждень голосування “не відповідає тому, що нам казали при агітації за судову реформу”.

“Оновлення суду мало відбутися, власне, за рахунок оголошення конкурсу на ці посади. Тобто на ці місця могли б претендувати не лише судді, а й юристи не з системи… Так виглядає, що суспільству знову просто збрехали. І для чого було так довго чекати і не призначати цих суддів?” – риторично запитує Маселко.

При цьому адвокат майданівців зазначає: “У списках, які готуються до затвердження, є цілий ряд одіозних осіб і суддів Майдану”.

У цьому ряду Роман Маселко називає суддю Печерського суду Віктора Кицюка, який сам сидить зараз на лаві підсудних.

“17.06 у Шевченківському суді буде чергове засідання по його кримінальній справі. Йому світить від 5 до 8 років тюрми, але Верховна Рада може дати йому довічний, але не строк, а статус судді”, – зазначає Маселко.

“Є й інші судді, які залучались до переслідування Автомайдану і позбавляли водіїв прав: Підкурганний В.В. – суддя Вишгородського суду, Пономаренко Н.В. – суддя Шевченківського суду м. Києва”, – додає адвокат.

“У пункті 48 нового закону «Про судоустрій та статус суддів» вказано, що Вища рада юстиції може відмовити у внесенні подання президентові щодо судді при наявності обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидата критерію доброчесності чи професійної етики або інші обставини, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням.
Вважаю, що саме таким критерієм повинна керуватись ВР при голосуванні за суддів з цих списків”, – наголосив Роман Маселко.

За його словами, “якщо ВР пропустить одіозних осіб, це буде дуже символічним провальним стартом судової реформи”.

“Закликаю усіх долучитись до перевірки кандидатів, яких пропонується обрати суддями безстроково, а депутатів – не допустити повної дискредитації ідеї очищення суду”, – зазначив адвокат.

Читайте також:
Адвокат Майдану Маселко: Судову реформу треба ухвалювати

Адвокат Автомайдану: Суддя – символ продажності
– через рік лишається головою облсуду Черкащини

Адвокат Євромайдану: Столярчук довів до суду “сирі” справи

http://План Ради на тиждень: призначення нової ЦВК, закони для МВФ і реформа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна