Венеціанська комісія закликала Україну скасувати закон про “партійну диктатуру”

 

Європейська комісія “За демократію через право” (Венеціанська комісія) на своєму засіданні сьогодні, 11 червня, ухвалила рішення щодо української законодавчої норми, яка дозволяє партіям “підчищати” партійні списки вже після виборів, – про так звану “партійну диктатуру”.

Як відомо, зміни до закону “Про вибори народних депутатів”, що більше відомі як “закон про партйну диктатуру”, були ухвалені парламентом в лютому і стали частиною домовленостей про ротацію уряду. Вони не мали достатньої підтримки в сесійному залі і були підтримані після 20 провальних голосувань. Після цього ключові парламентській партії провели з’їзди для зміни своїх виборчих списків зразка 2014 року, викресливши небажаних кандидатів

У Венеціанській комісії наполягають, що така практика не відповідає європейським стандартам.

За даними “Європейської правди”, ВК нагадала, що кілька років тому вже давала висновок щодо конституційних положень про “імперативний мандат”, і тоді також визнала дану норму недемократичною.

“У відповідності до своїх попередніх коментарів щодо Конституції, Венеціанська комісія вважає, що надання партіям таких повноважень суперечить міжнародним стандартам і де-факто позбавляє громадян (електорат) здійсненого ними вибору, бо партія сама обирає, хто з учасників списку має бути обраний.
Право партій прибирати кандидатів зі свого списку після того, як вибори вже відбулися, (…) має бути переглянуте і приведене у відповідність до європейських стандартів”, – йдеться у висновках “Венеціанки”.

Варто зазначити, що висновки Венеціанської комісії не є юридично зобов’язальними для України, однак у разі, якщо Київ проігнорує висновки ВК, це викличе претензії з боку західних партнерів.

Читайте також:
До КС надійшло подання щодо неконституційності закону про “партійну диктатуру”

Здорові сили Ради звернуться до КС щодо закону про “партійну диктатуру”,
який критикують і в ПАРЄ

Ляшко першим реалізував новий закон про “партійну диктатуру”

Чому вірити – деклараціям про вибори з “відкритими списками” чи голосуванню за партдиктатуру?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна