Справа в’язнів Кремля Солошенка і Афанасьєва зрушила з мертвої точки

 

Українська сторона передала Російській Федерації документи для поверненню на батьківщину незаконно утримуваних в Росії українців Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. Про це 11 червня повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, пише “Інтерфакс-Україна“.

“Ведуться закриті юридичні переговори, і у мене є стриманий оптимізм, що вони (Солошенко і Афанасьєв) повернуться незабаром додому. Юридична сторона повністю підготовлена і передана Російської Федерації. Відповідь буде отримано за результатами політичних переговорів”, – зазначив Петренко.

“Як це було і з Надією, до останнього моменту велися політичні переговори. Тут та сама ситуація. і дуже важливо, щоб політики до моменту, коли наші хлопці перетнуть український кордон, не коментували хід переговорів, тому що переговори дуже складні”, – додав глава Мін’юсту.

При цьому генпрокурор Юрій Луценко констатує наявність можливостей обміну двох громадян РФ – Євгенія Мефедова і Максима Сакауова, підозрюваних у справі подій “2 травня” в Одесі, на утримуваних в РФ двох громадян України – Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва –  за наявності політичної волі.

“Я не хотів би коментувати теми, пов’язані з можливим обміном нашим військовополонених або заручників, які перебувають у руках терористів або їх натхненників у Кремлі… Коли на кону стоять долі наших в’язнів, я не хотів би жодним словом порушити домовленостей. Шляхи є різні, зокрема, на стадії досудового слідства, судового слідства, на стадії засудження. Можна вирішувати питання, якщо є політичні домовленості”,- зазначив Луценко.

При цьому він додав, що не є учасником цих домовленостей і “і тим паче, не хотів би їх порушувати”.

Як повідомляє “Риа Новости“, Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв підписали угоду про відбування “покарання” на території України.

“Зараз переговори щодо передачі Афанасьєва і Солошенка йдуть на дипломатичному рівні, усе перебуває на стадії “ось-ось”. Рух є, все, що потрібно, ми підписали. Це різні папери, в тому числі згода на відбування покарання на території України. Це один із механізмів передачі”, — сказав Попков.

Також, за словами захисника, Солошенко й Афанасьєв написали прохання президенту Росії про помилування та підписали ряд інших паперів, необхідних для здійснення передачі засуджених.

Як відомо, 27 травня міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що звільнення Солошенка і Афанасьєва – питання найближчих тижнів.

29 травня президент Петро Порошенко заявив, що існує попередня домовленість з керівництвом РФ про повернення Солошенка і Афанасьєва.

Афанасьєва звинувачували у створенні на території Криму терористичного спільноти, він був засуджений в Росії в 2015 році на 7 років колонії суворого режиму як передбачуваний спільник українського кінорежисера Олега Сенцова, якого в свою чергу посадили на 20 рокв.

74-річного Солошенка в Росії звинувачують в шпигунстві, його засудили до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Читайте також:
Документи для звільнення Солошенка й Афанасьєва з Росії вже готові. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна