Парламент може повернутися до українських радіоквот наступного тижня

 

Понад 80 представників громадських організацій, українських артистів та діячів музичної індустрії звернулися до Верховної Ради з вимогою встановлення квот для україномовної музики на радіо за принципами громадського законопроекту №3822.
До основних вимог підписантів увійшли розмір квоти – не менше 35%, однакова квота для всіх радіостанцій та форматів, рівномірне виконання квоти кожну чверть доби, в тому числі у прайм-тайм.

Як повідомили Новинарні ініціатори кампанії за проект 3822, повернення до розгляду питання в парламенті очікують вже наступного тижня.

“Врахування цих принципів у законопроекті є для нас принципово важливим. Україні потрібен якісний прозорий закон, який би справді розв’язав проблему дискримінації україномовних виконавців на радіо, а не створив ілюзію розв’язання цієї проблеми”, – йдеться у зверненні.

Ініціатори україномовних квот для пісень на радіо зазначають, що робота над законопроектом №3822 тривала понад півроку із залученням широких кіл громадськості, виконавців та діячів культури.

Раніше підтримку фінального тексту законопроекту висловили понад 260 українських артистів, серед яких як представники старої школи Анатолій Говорадло, Назарій Яремчук, Анатолій Матвійчук, Павло Зібров, так і відомі зірки – Тоня Матвієнко, “Оркестр Янки Козир”, “Піккардійська терція”, Kozak System, сестри Тельнюк, “ДахаБраха”, молоді гурти “Флайза”, “Біла вежа”, The Doox, “Фіолет”, “Фліт”, “Врода”, Ейра, “Скрімерс” та ін.

Як відомо, минулого тижня за кілька днів до голосування лобісти медіа-холдингів внесли на розгляд альтернативний законопроект №3822-1, який встановлює квоти на україномовні пісні лише формально та має безліч винятків для зниження й скасування квот.
У підсумку жоден із проектів не набрав більшості голосів для ухвалення в першому читанні – обидва повернули на розгляд профільного комітету.

“За інформацією з джерел у Верховній Раді, активна позиція громадськості може змусити парламентарів повернутися до розляду питання квотування уже на наступному тижні”, – йдеться в повідомленні.

законопроект 3822

Читайте також:
Біля Ради зібралися українські музиканти та активісти, яких хвилюють радіоквоти

“Мандри”, “Гайдамаки” та Mad Heads підтримали “квоти Кириленка”

Комітет ВР схвалив допрацьований законопроект про “квоти Кириленка”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна