Хакери зламали корпоративний портал Первого канала РФ. Перша жертва – “любитель бабушки”

 

Хакери українського кіберальянсу FalconsFlame, Trinity і Рух8 проникли в корпоративний портал російського державного “Первого канала” http://intra.1tv.ru. Про це повідомляє спільнота InformNapalm.

В результаті зламу отримані й опубліковані анкетні дані усіх співробітників Першого каналу РФ (за цим посиланням, одним файлом в архіві).

Крім того, з’явилася можливість зламати особисті поштові скриньки та хмарні сховища співробітників, які особливо відзначилися в створенні і просуванні агресивної пропаганди щодо України і її громадян, передають хакери.

1 канал хакери

За словами кіберактивістів, “операція зі зламу ланок машини російської пропаганди реалізована в рамках проекту з примусу Росії до деокупації Донбасу та виконання нею зобов’язань за Мінськими угодами”.

Як запевняють хакери, масив даних за об’ємом займає 116 гігабайт “і при грамотному аналізі може послужити доказовою базою в міжнародних судах проти РФ”.

За даними InformNapalm, операція почалася 25 травня, її перші результати з’явилися 5 червня, і, “як запевняють представники альянсу, триватиме до того моменту, поки останній російський військовослужбовець не покине українську землю”.

Читайте також:
З нагоди 9 травня хакери зламали ще кілька сепаратистських сайтів

Хакнули пошту Кисельова. В 11 ГБ листів “паляться” українські колабораціоністи

Завдяки хакерам Аксьонов “попросив вибачення” у кримських татар і визнав, що Крим – це Україна

Українські хакери зламали сайт “МЗС ДНР” і встановили, що його адмініструє Москва. ВІДЕО

Цього тижня волонтери InformNapalm опублікували перше розслідування за матеріалами, які їм передали кіберактівісти:  “Злам пропагандистів РФ. Частина 1. Зенін: сприяння терористам, офшори та відпочинок в Європі“.

У цій статті йдеться про доходи Сергія Зеніна, тележурналіста Russia Today і Першого каналу, які не відповідають офіційній зарплаті, про його житло, авто та дорогий відпочинок Зеніна у Франції і Швейцарії між відрядженнями з Москви в “ДНР”.

InformNapalm дав цьому пропагандисту прізвисько “Бабушка-Не-Боится”.
Саме Сергій Зенін був автором нашумілого телесюжету 30 вересня 2014 року, в якому він бігав із бойовиками з гранатометом по сходах 9-поверхівки в Донецьку, зустрів там “бабусю, яка не боїться”, і показав у своєму репортажі, що терористи ведуть вогонь по позиціях ЗСУ в Донецькому аеропорту просто з житлового будинку.
Зенін та окупанти втекли, а “бабушка” залишилися чекати артилерійську відповідь від ЗС України.

“Когда съемочная группа приезжала сюда две недели назад с ОБСЕ, это была нормальная 9-этажка. Теперь дом выселен, потому что украинская армия постоянно обстреливает жилые кварталы. Здесь только бойцы ополчения. На одном из этажей работает АГС, работает по аэропорту. Там активизировалась украинская армия”, – ішлося в сюжеті.

“Послушайте, я вижу совершенно удивительную вещь. Мне кажется одна из жительниц этого дома…
– Здравствуйте? Жить здесь не боитесь?
– Нет, не боюсь…” – діалог Зеніна із донеччанкою, яка стала живим щитом для терористів.

“АГС (автоматичний гранатомет станковий) сейчас будет опять менять свою позицию, потому что вполне возможно, что прилетит ответка… Ствол еще, о-да, теплый!” – казав у кадрі журналіст “Первого”.

Згідно з матеріалами хакерів, Зенін Сергій Сергійович, дата народження 19.06.1976, проживає за адресою: Москва, Космодаміанська набережна, будинок 46-50, будова 1, кв. 177.

Сергей Зенин паспорт

“Згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію даних квартира, в якій живе Зенін, має площу 111,4 кв. м…
Для довідки: квартира в тому ж будинку, але площею 76 кв. м, коштує 25 млн. 300 тис. рублів, орієнтовно квартира Зеніна оцінюється в 450 тисяч євро”, – зазначено в матеріалі.

Водійське посвідчення 77УЕ 057047 . Володіє трьома автомобілями: Land Rover Range Rover Sport, реєстраційний номер Н999ХО177 , MERCEDES-BENZ CLA 250 4Matic (імовірно узятий в лізинг) з реєстраційним номером Т572КК750 і MERCEDES-BENZ GLK (оформлений на цивільну дружину).

Крім дорогих машин, Зенін любить і дорогі подорожі. Дивно, але влітку 2014 роки він не поїхав у “свіжовіджатий” Крим, а вирішив провести відпустку в Європі.

“Викинути десятки тисяч євро на відпочинок для журналіста «Першого каналу» не проблема, хоча його офіційний оклад – близько 100 тисяч рублів. Зенін забронював на два тижні віллу недалеко від Екс-ан-Прованс за 5 тисяч євро”, – з’ясували хакери.

“Після (нового) екстрим-відрядження в Україну серпень 2014 року Зенін вирішує провести в Європі і вилітає в Марсель (Франція), а пізніше транзитом через Москву опиняється в Женеві (Швейцарія). Перебуваючи в Москві, він робить наступну нотатку: «Віддав: 14814$. Залишилося віддати завтра або в п’ятницю: 13536$. У підсумку вийде: 28350 або 30%»”, – ідеться в звіті хакерів.

Selection_025

На підставі звіту по банківській карті розкрилися деталі перебування Зеніна в Європі: французькі курорти Мандельйо-ла-Напуль, Канн і швейцарська Женева.

Selection_026

C вересня 2014 року Зенін, після відпочинку на Лазуровому березі, перебував в черговому “українському відрядженні” і плідно займався просуванням російської пропаганди, яка маскує факти військової агресії РФ…

Також з архіву Зеніна дізнаємося про рівень зарплат на провідних російських телеканалах:

зарплати телебачення в Москві

“Поки пересічний росіянин радіє анексії Криму та «мстить хохлам» за Одесу, провідні пропагандисти РФ відпочивають на Лазуровому узбережжі, їздять на дорогих машинах і вибирають собі квартири в Москві. А що ж сталося з квартирою тієї бабусі в донецькій багатоповерхівці? Про це вам «Перший канал» навряд чи розповість, адже гроші для російських журналістів-пропагандистів не пахнуть, а тим паче, коли грошей багато. Треба буде – для вражаючої картинки постріляють і з житлового будинку, адже «бабуся не боїться»”, – констатують розслідувачі.

В InformNapalm зазначають, що отримали завдяки хакерам дуже великий обсяг даних, які висвітлюють роботу і внутрішній світ російської пропагандистської машини.

“Інформацію ми будемо видавати частинами”, – зазначили в InformNapalm.

Читайте також:
Завдяки хакерам стало відомо, скільки й куди “ДНР/ЛНР” продає вугілля та металу

Пентагон запропонував хакерам зламати свої сайти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна