Нацбанк пом’якшив адміністративі обмеження на валютному ринку

 

Національний банк України послабив валютні обмеження при обміні та знятті готівки. Про це йдеться у відповідних постановах НБУ.

Зокрема, Нацбанк скасував вимогу знімати ксерокопію паспорта під час купівлі валюти, якщо сума покупки не перевищує 150 тисяч гривень (6 тис. доларів). Відповідна постанова регулятора №341 набуде чинності з 15 червня.

Фізична особа, яка бажає придбати іноземну валюту, як і раніше, повинна пред’явити документ, що засвідчує особу і резидентство. Однак тепер касир повинен здійснювати копіювання сторінок документа та зберігати його в документах дня лише у випадках, коли сума купівлі іноземної валюти перевищує 150 тис. гривень.

У Нацбанку зазначають, що дане рішення дозволить зменшити витрати банків і фінансових установ на проведення валютообмінних операцій і прискорити їх для клієнтів.

Постановою №341 Національний банк дозволив банкам з 15 червня змінювати курси купівлі/продажу валют упродовж операційного (робочого) дня.

“Банк, фінансова установа має права змінювати значення курсу купівлі та продажу протягом операційного (робочого) дня з обов’язковим оформленням кожного зміненого значення відповідним наказом (розпорядженням), у якому вказується час (година, хвилина) зміни курсів”, – йдеться в документі.

Згідно з постановою, регулятор також дозволив банкам встановлювати різні курси в підрозділах банку за різними адресами, щоб банки могли краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку.

Сьогодні Нацбанк ще й послабив валютні обмеження – скасував ліміт видачі готівки в національній валюті через касу та банкомати, раніше встановлений на рівні 500 тис. грн., і підвищив ліміт видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах у два рази – до еквівалента 100 тис. грн. на одного клієнта в добу.

НБУ підвищив удвічі ліміт купівлі готівкової валюти фізичними особами, раніше встановлений на рівні еквівалента 6 тис. грн. в день на одного клієнта, до еквівалента 12 тис. грн./день.

 

Також Нацбанк дозволив під час здійснення готівкових операцій з конвертації однієї іноземної валюти в іншу використовувати власний комерційний курс банку, а не офіційний курс НБУ.

Крім того, регулятор розширив перелік валют, які банки і фінустанови зможуть конвертувати, і тепер можлива конвертація готівкової валюти не тільки першої, а й другої групи класифікатора НБУ.

Раніше Нацбанк анонсував подальше пом’якшення адміністративних обмежень на валютному ринку, встановлених упродовж 2014-2015 років для стабілізації курсу національної валюти.

Історичний мінімум курсу української гривні щодо долара США, досягнутий в лютому 2015 року, становив 30,01 грн./дол.
Сьогодні, 8 червня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку на час закриття торгів встановилися на рівні 24,94/24,96.

 

Читайте також:
Нацбанк дозволив купувати вдвічі більше валюти на день

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна