Клімкін розкрив план контролю ОБСЄ держкордону на Донбасі

 

У рамках врегулювання контроль над держкордоном між Україною та РФ на тимчасово окупованому Донбасі може здійснювати або Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, або обговорювана поліцейська місія ОБСЄ. Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє “Укрінформ“.

“Без контролю над кордоном ніякого подальшого просування і, звичайно, ніякої безпеки – інакше на нашу територію будуть і надалі затягувати і російські регулярні війська і зброю, і найманців, і боєприпаси, – не може бути і мови. Другий момент: нам потрібно, щоб кордон контролювався – чи це буде поліцейська місія ОБСЄ, чи СММ ОБСЄ”, – заявив він.

Міністр повідомив, що наразі Україна погодила з керівництвом СММ ОБСЄ “спеціальний підхід, який складається з трьох блоків”.

По-перше, СММ ОБСЄ розміщує свої спеціальні бази вздовж ділянки держкордону на Донбасі, який поки що не контролюється Урядом України. При цьому, таких баз має бути декілька для ефективного контролю.

Другий момент полягає у розміщенні спеціального обладнання, яке буде спостерігати за кордоном і будь-якими шляхами, введення механізму інспекції.

“І дуже важливий момент – це розміщення представників СММ ОБСЄ в пунктах перетину кордону з нашої сторони. Це, як вважає ОБСЄ, і це наша спільна думка, дозволить достатньо ефективно контролювати кордон”, – повідомив Клімкін.

Він наголосив на важливості прийняття рішення щодо того, хто буде контролювати кордон – СММ чи поліцейська місія ОБСЄ.

“Насправді, я вважаю, що вони будуть співпрацювати у контролі над кордоном. До цього ми поступово прийдемо”, – додав глава МЗС.

Водночас Клімкін наголосив, що Росія намагається не допустити передачу контролю на тимчасово окупованому Донбасі під контроль ОБСЄ.

“Росія не хоче жодного ефективного контролю кордону. Вона прекрасно розуміє, що коли кордон буде перекритий, то тоді почнеться реальна розмова – оскільки контроль над ситуацією буде мати фактично міжнародне співтовариство, ОБСЄ”, – зазначив міністр

Читайте також:
Росія погодилася на поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі, – Єлісєєв

Делегація місії ОБСЄ прибула в Ясинувату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна