АТО в Казахстані: переслідують терористів, які напали на місто Актобе

 

У Казахстані триває антитерористична операція, після того як напередодні, 5 червня, в місті Актобе кілька десятків людей пограбували два магазини зброї, убивши при цьому продавця і кількох відвідувачів. Потім нападники захопили пасажирський автобус і атакували базу нацгвардії, протаранивши ворота й відкривши там безладну стрілянину.

Атаку було відбито, але троє військових загинуло. Як повідомляє Радіо Свобода, загалом у результаті атаки на крамниці й військову частину загинули 6 людей, ще 11 отримали поранення.

Одного з терористів під час нападу на базу застрелила поліція, ще одного затримали. Але частина нападників (за даними МВС Казахстану, їх було не менше 27) зникла в невідомому напрямку.
Представник МВС Алмас Садубаєв заявив, що вони, ймовірно, є “радикальними прихильниками нетрадиційних релігійних течій”.

Поліція Казахстану 6 червня повідомила про те, що в передмісті Актобе вбито 5 озброєних чоловіків і ще двох заарештовано. Раніше повідомлялося про ще 4 убитих нападників і затримання 7 інших.

В Актобе оголошено “червоний” (найвищий) рівень терористичної небезпеки. Магазини зброї закрито також у великих містах Алмати, Актау і столиці Казахстану Астані, їх посилено охороняють.

За даними казахських ЗМІ, поліцейські патрулюють і магазини зброї в західних Мангістауській та Атирауській областях.

“Ситуація в Актобе стабільна, підприємства і громадський транспорт функціонують нормально”, – запевняють в МВС.

МЗС Казахстану визнала серію нападів терористичними актами.

Мотиви нападів наразі невідомі. Актобе, розташоване за 100 кілометрів від кордону з Росією, 2011 року стало місцем першого у Казахстані нападу смертника.

Читайте також:
Ердоган відкинув умову ЄС – пом’якшити антитерористичне законодавство для “безвізу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна