Швейцарія на референдумі не підтримала базову грошову виплату для кожного

 

Більшість швейцарців проголосувала проти запровадження безумовного базового доходу. Такими є попередні результати референдуму з цього питання, що відбувся у Швейцарії сьогодні, 5 червня.

Як повідомляє “Німецька хвиля” з посиланням на дані опитування, проведеного інститутом політичних та комунікаційних досліджень GFS.bern, ідею запровадження безумовного базового доходу “забракували” 78% швейцарців, що взяли участь у референдумі.

Голосування тривало лише дві години – з 10:00 до 12:00 за місцевим часом.

Згідно з ініціативою, яку було винесено на голосування, кожен дорослий громадянин мав би щомісяця отримувати 2500 швейцарських франків (близько 2260 євро), а кожна дитина віком до 18 років – 625 франків (565 євро).

Тобто всі ті, хто заробляє більше цієї суми (в розрахунку загального доходу на сім’ю), не отримували б від держави ніяких додаткових виплат. Хто працює, але заробляє менше, – отримував би відповідну суму доплати, так, щоб дохід був не менший за 2500 на дорослого й 625 на кожного з дітей.

Ну й, відповідно, тим, хто не працює взагалі, держава щомісяця виплачувала б повну суму базового доходу.

При цьому допомогу з безробіття, інші соціальні допомоги та пенсії пропонувалося скасувати.

Межа бідності в Швейцарії вже зараз закріплена на рівні 2,2 тисячі швейцарських франків.

Ініціатори гарантованого рівня доходів вважають, що його запровадження не лише забезпечило б гідне існування всім швейцарцям без винятку, а й сприяло їхній активній участі у громадському житті.

Водночас опоненти ініціативи, до яких належить і уряд Швейцарії, наголошували, що таке нововведення надто дорого обійдеться державному бюджету (у близько 25 мільярдів шв. франків щороку) й послабить економіку. До того ж довелося б запровадити додаткові податки.

Читайте також:
У Швейцарії відкрився найдовший у світі залізничний тунель

Швейцарія – перша країна, де відбувся загальнонаціональний референдум щодо гарантованого базового доходу, хоча деякі інші держави (наприклад, Фінляндія) також розглядають подібні плани.
До слова, референдуми з найрізноманітніших питань у Швейцарії взагалі відбуваються дуже часто.

Гарантований мінімум доходів — суспільно-економічна модель, згідно з якою кожен громадянин повинен мати мінімальне грошове забезпечення, яке виплачується державою або місцевим органом самоврядування.

Ініціатором референдуму щодо законодавчого закріплення принципу безумовного базового доходу виступила група швейцарських лібералів, яка започаткувала збір підписів за його проведення ще 2012 року.
Всього було зібрано 126 тисяч підписів при необхідному мінімумі в 100 тисяч.

Серед головних аргументів на користь гарантованого мінімуму, який висували ініціатори, був науковий прогрес, зокрема в галузі автоматизації виробництва. Мовляв, автомати, роботи, сучасне “розумне” обладнання — усе це масово знищує робочі місця.

У квітні переодягнені активісти проекту навіть влаштували в Цюриху акцію під назвою “маніфестація роботів”. Вони вигукували: “Люди, ми хочемо працювати за вас!”

Фото Reuters

Фото Reuters

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна