Польські екс-лідери звернулися до Європи з посланням солідарності

 

Низка колишніх державних лідерів Польщі та діячів опозиції часів ПНР виступили зі зверненням до європейських народів з нагоди 27-ї річниці вільних виборів у Польщі 1989 року.
Про “Послання солідарності” повідомляє Радіо “Польща”.

“4 червня 1989 року здійснилася мрія поляків і народів Центральної та Східної Європи. Після довгої і завзятої боротьби ми повернули собі свободу, ми отримали можливість долучитися до інших європейців, що створює майбутнє нашого континенту”, – зазначено в посланні.

“Ми з тривогою спостерігаємо, як Європа втрачає віру в свої мрії і сили. У суспільстві зростає страх перед чужими. Люди, особливо молоді, стурбовані своїм майбутнім і безпекою. Повертаються привиди військової агресії з боку імперської Росії. На місці зруйнованих стін будуються нові”, – підкреслюють колишні державні лідери.

“Під загрозою знаходяться єдність ЄС і його фундамент – солідарність. Побоювання громадян використовують популісти і націоналісти. Наша країна зіткнулася з несподіваними проблемами, у нас були порушені найважливіші цінності: демократія, верховенство закону і свободи особистості”, – зауважують автори листа.

“Лише об’єднана Європа здатна брати участь в тому, що відбувається в світі. Окремо ми станемо музеєм, а не континентом розвитку і надії. Європейці повинні пробудитися від летаргічного сну! Потрібно захищати наші цінності, нашу вітчизну, спільну Європу! Для цього нам потрібна солідарність”, – сказано в посланні.

Під зверненням підписалися колишні президенти Польщі Лех Валенса, Александр Кваснєвський і Броніслав Коморовський, екс-прем’єр Влодзімеж Цімошевич, екс-міністри закордонних справ Анджей Олеховський і Радослав Сікорський, колишній голова Конституційного суду Єжи Стемпень, а також діячі опозиції часів ПНР Гражина Станішевська, Владислав Фрасинюк, Богдан Ліс.

Читайте також:
Антиурядова демонстрація в Польщі зібрала чверть мільйона учасників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна