З прокуратури буде звільнено сотні співробітників, – заступниця Луценка

 

У Генпрокуратурі готуються звільнити сотні співробітників. Про це повідомила заступник генерального прокурора Валентина Теличенко в ефірі “5-го каналу“.

“Зарплата – це дуже важливий елемент реформи, але починати треба навіть не із зарплати, а з того, що система прокуратури мусить позбутися тих, хто ганьбить її перед суспільством.
Повинні втратити свої робочі місця люди непрофесійні, ті, які живуть невідповідно до своїх доходів, ті, щодо яких є підстави вважати, що вони корупціонери, хабарники тощо”, – зазначила Теличенко.

Водночас вона порадила “не сподіватися”, що буде покарано “сто відсотків корупціонерів”.

“Я думаю, що кілька осіб, звільнених з прокуратури, вже будуть першим сигналом. А коли ці кілька переростуть у десятки, сотні – то це буде переконливим сигналом для решти працівників змінюватися“, – вважає заступниця Луценка.

“Звичайно, буде багато звільнень… на сотні вакансій, які утворяться, я передбачаю, буде новий набір працівників. І не важливо, чи це працівники з-поза системи ,чи з системи. Але важливо розробити такі критерії, щоби прокуратура поповнилася людьми професійними і чесними. От для цього треба буде хороша зарплата”, – додала Теличенко.

І наголосила, що чесні прокурори соромляться зізнатися, ким працюють, бо в суспільстві немає поваги до прокуратури.

“Нормальні чесні люди, хороші фахівці, які ще залишилися в системі прокуратури, здебільшого соромляться признатися, де вони працюють, стороннім, тому що стало це проблемою. Такі люди соромляться у форменому однострої професійному з прокурорськими погонами вийти за двері, бо ж заплюють і зацькують“, – зауважила Теличенко.

Вона також розповіла, що посаду заступника генпрокурора з питань реформ їй запропонував сам Юрій Луценко. “Ти будеш сидіти збоку і розказувати, де Луценко припустився огріхів і помилок”, – процитувала свого начальника заступниця глави ГПУ.

Як повідомляла Новинарня, генеральний прокурор України Юрій Луценко після приходу на посаду призначив своїми заступниками Дмитра Сторожука, Євгена Єніна і Валентину Теличенко замість Юрія Севрука, Олега Заліска і Романа Говди, яких “попросив написати заяву про відставку”.

Теличенко відома як адвокат Мирослави Гонгадзе, Надії Савченко, Юлії Тимошенко та самого Луценка, чиї інтереси представляла в Європейському суді з прав людини.

За словами Луценка, її завдання як заступника генпрокурора – проведення нових конкурсів у місцеву прокуратуру, реформа Академії прокуратури за західними стандартами, введення західних стандартів статистики та оновлення українського законодавства.

Читайте також:
“І нашим, і вашим”. Новий генпрокурор розповів про розслідування резонансних справ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна