Український політв’язень в РФ вимагає від Кремля офіційних вибачень

 

Українець Сергій Литвинов, незаконно засуджений в Росії, зажадав від Російської Федерації офіційних вибачень за незаконне кримінальне переслідування.
Як повідомляє російська служба “Радіо “Свобода“, відповідну заяву Литвинов передав через свого адвоката Віктора Паршуткіна до генеральної прокуратури Росії.

Литвинов був затриманий у 2014 році й обвинувачений у вбивствах декількох десятків мирних жителів Луганської області, які він нібито вчинив, перебуваючи у складі добровольчого батальйону “Дніпро-1”.

“Коли адвокат у взаємодії з генслужбою (?) України та київською правозахисницею Марією Томак довели, що “жертв” Литвинова ніколи не існувало, слідчий комітет РФ обвинувачення зняв. Відразу після цього українця звинуватили в грабежі, а Тарасівський районний суд Ростовської області засудив його до 8 з половиною років позбавлення волі”, – йдеться у повідомленні.

“Я незаконно утримувався під вартою з 20 серпня 2014 року до 8 липня 2015 року. Комплексна психолого-психофізіологічна судова експертиза від 3 серпня 2015 року встановила, що мене катували, щоб змусити підписати складені слідчими протоколи допитів із “зізнаннями” у вбивстві не менше 39 осіб. Експертиза також встановила, що ці “зізнавальні” свідчення були записані не з моїх слів, тобто слідчі фальсифікували матеріали справи. У зв’язку з цим вимагаю принести мені від імені Російської Федерації офіційні вибачення за заподіяну шкоду внаслідок кримінального переслідування”, –  заявив Литвинов.

За словами адвоката українця, в разі ігнорування заяви його підзахисного бездіяльність прокуратури буде оскаржено у суді.

“Заява – це початок. У разі мовчання або відмови бездіяльність прокуратури буде оскаржено у суді “, – розповів адвокат.

Також Віктор Паршуткін повідомив, що через кілька днів до суду у порядку цивільного провадження буде поданий позов про відшкодування моральної шкоди та позов до телеканалу “Росія” і Дмитру Кисельову за наклеп.

Читайте також:
У Росії – понад 30 політв’язнів з України.
Київ вимагає видати хоча б чотирьох, одного – хворого на рак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна