У США успішно пройшла випробування “напівукраїнська” ракета

 

У Центрі космічних польотів на острові Уоллопс (США) успішно пройшла наземні випробування ракета-носій Antares, перший ступінь якої розроблений українським КБ “Південне”.
Це перший масштабний успіх ракети за півтора року – після її вибуху 28 жовтня 2014 року за кілька секунд після старту, повідомляє AIN.ua.

Ракету, призначену для доставки на космічну станцію вантажів масою до 6 800 кг, розробила американська компанія Orbital Sciences Corporation. А перший ступінь для неї створили українці.

Основну конструкцію розробили в КБ “Південне” і виготовили на Південному машинобудівному заводі в Дніпрі (тоді ще Дніпропетровську). У створенні ступня також були задіяні українські підприємства “Хартрон-АРКОС” (Харків), “Хартрон-ЮКОМ” (Запоріжжя), “Чезара”, “Рапід” (Чернігів) та ін.

Окрім того, українці брали активну участь у проведенні випробувань ракети у США.

Аварія ракети 2014 року сталася через неполадки в російсько-американському двигуні AJ-26 (Aerojet Rocketdyne). Цей агрегат, розроблений в 60-70 роки в СРСР для місячної програми, випускався в Росії під назвою НК-33, але пройшов технологічну модифікацію в США, отримавши назву AJ-26.

Останні півтора року фахівці займалися модернізацією ракети. Українським інженерам довелося змінити ступінь ракети таким чином, щоб у ньому зміг працювати зовсім інший двигун, не призначений для вже готової конструкції.

За словами головного конструктора КБ “Південне” Максима Дегтярьова, для цього треба було частково розібрати готові вироби, доопрацювати їх і зібрати так, щоб вони могли працювати з новим двигуном.

“Така робота є вкрай складною, а за ретельністю її можна порівняти із трансплантацією серця”, – зауважив Дегтярьов.

Перший пуск доопрацьованої ракети заплановано на середину липня 2016 року.

Читайте також:
Перший ступінь ракети Falcon 9 втретє успішно повернувся з орбіти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна