Порошенко: Я не був би щасливий у Горішніх Плавнях

 

Нові назви українських міст і сіл у процесі декомунізації повинна обирати насамперед громада. Про це, як інфоормує “Новинарня”, сказав президент України Петро Порошенко сьогодні, 3 червня, на великій прес-конференції.

Один із журналістів запитав про ставлення президента до рішення Верховної Ради про перейменування міста Комсомольськ у Горішні Плавні та коли Порошенко здійснить візит у “таке місто”.

“Моє ставлення до цього дуже просте: я почав процес децентралізації і впевнений у тому, що територіальна громада, виконуючи закон про декомунізацію, повинна сама вирішити, якою буде назва міста. Закон дозволяє Верховній Раді, якщо не визначила громада нову назву, прийняти рішенням Верховної ради. Я не думаю, що це оптимальний шлях. Я думаю, треба робити децентралізацію, треба надавати суспільству право і відповідальність за назву. У мене прохання, щоб вона не була пов’язана з [країною-]агресором і не була пов’язана з комунізмом, а далі – визначайтеся”, – сказав Петро Порошенко, коментуючи чинний закон про декомунізацію.

“Як президент я закінчив. Як громадянин, я був би не занадто щасливий їхати саме в такі Плавні. Якщо запросите – приїду”, – заявив Порошенко.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 травня в рамках декомунізації перейменувала Комсомольськ Полтавської області на Горішні Плавні, присвоївши місту історичну назву села, що раніше було на цій території. Це спричинило невдоволення міщан, зокрема акції протесту.
Водночас рішення ВР пояснюється тим, що мешканці Комсомольська, всупереч вимогам закону про декомунізацію, не надали жодного варіанту для перейменування свого міста й бажали залишити стару назву.

Голова парламенту Андрій Парубій підписав постанову ВР про перейменування Комсомольська та багатьох інших населених пунктів 1 червня.

Назва міста Горішні Плавні стала офіційною саме сьогодні, 3 червня – наступного дня після публікації постанови ВР у газеті “Голос України”.

Читайте також:
У Комсомольську придумали, як замість декомунізації розшифрувати назву на честь козаків

В’ятрович пояснив, чому Комсомольськ став Горішніми Плавнями всупереч бажанню місцевих

Курйоз декомунізації: в Україні з’явився ще один Київ. За 8 км від Львова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна