Парламент скасував податок на пенсії, нижчі за 10 734 грн.

 

Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу, згідно з якими рівень пенсій, що обкладаються податком, підвищено з 4350 гривень до 10 740 гривень. “За” проголосували 274 депутати, повідомляє УНІАН.

Голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, доповідаючи про цей законопроект з трибуни, повідомила, що він передбачає скасування оподаткування пенсій, які в три рази перевищують мінімальну зарплату.

Звільняємо від оподаткування пенсії працюючих і непрацюючих пенсіонерів повністю, але вносимо соціальну справедливість. Пенсії, які перевищують 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, а це 10 740 гривень, обкладатимуться податком за ставкою 80%”, – сказала Южаніна.

Однак при голосуванні за поправку про те, щоб оподатковувати такі пенсії податком за ставкою 80% від суми перевищення 10 прожиткових мінімумів, у залі не вистачило голосів. Натомість парламентарії ухвалили поправку, яка передбачає перевищення обкладати за ставкою 18%.

Як відзначила Южаніна, що обмеження пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують 85% суми виплати, не можна скасовувати через збільшення дефіциту Пенсійного фонду на 2,4 мільярди гривень. Розглянути це питання можна буде тільки під час ухвалення Державного бюджету на наступний рік.

Народний депутат від Радикальної партії Юрій Шухевич відзначив, що його законопроект, на відміну від урядового, передбачає також скасування обмежень у виплаті пенсій пенсіонерам, які працюють. На сьогодні працюючі пенсіонери отримують лише 85% пенсійної виплати.

“Профільний комітет проголосував на підтримку мого законопроекту, але під тиском уряду переголосував і дав позитивний висновок урядовому документу”, – зазначив Шухевич.

З 1 березня 2014 року в Україні обкладалися податком на доходи громадян пенсії, які втричі перевищують мінімальну зарплату. З 1 травня 2016 року ця сума становить 4350 грн. Оподаткування стосується тільки тієї частини пенсії, що перевищує три мінімальні зарплати.

Читайте також:
Рада трохи підвищила соцстандарти з 1 грудня і почала знімати податок із пенсій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна