У Швейцарії відкрився найдовший у світі залізничний тунель

У Швейцарії сьогодні, 1 червня, відбувається офіційна церемонія відкриття найдовшого і найглибшого у світі залізничного тунелю Сен-Готар, який пролягає через Альпи.

У церемонії відкриття візьмуть участь президент Швейцарії Йоганн Шнайдер-Амманн, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці. Усі разом вони здійснять випробувальну подорож через тунель, повідомляє “Євроньюз”.

А наступної суботи й неділі, 4-5 червня, з нагоди відкриття тунелю відбудеться інавгураційна вечірка для 100 тисяч гостей, яких розважатимуть 600 артистів.

Тунель Сен-Готар є частиною інфраструктурного проекту загальною вартістю 23 мільярди швейцарських франків. Він прискорить залізничні перевезення пасажирів і вантажів під гірським ланцюгом, що розділяє північ і південь Європи.

Високошвидкісні потяги долатимуть тунель за 17-20 хвилин, хоча до відкриття першого залізничного тунелю в другій половині ХІХ сторіччя цей шлях забирав у мандрівників кілька днів.

Втім, жвавий залізничний рух тунелем відкриється лише наприкінці 2016 року, після завершення всіх випробувань. Планується, що через Сен-Готар щодня проїжджатиме до 260 вантажних і 65 пасажирських поїздів.

Будівництво тунелю тривало 17 років. Інженерна складність проекту полягала в проходженні через 73 різні види породи – від міцної, як граніт, до дуже м’якої й пухкої.

Читайте також:
Мінінфраструктури рапортує про завершення першої черги нового Бескидського тунелю – найважливішого для Укрзалізниці

Сен-Готарський тунель у цифрах:

  • Із довжиною 57,1 кілометра Сен-Готар є найдовшим залізничним тунелем світу (для порівняння: тунель під Ла-Маншем має довжину 50,5 км, а попередній рекордсмен – Сейканський тунель у Японії – 53,8 км).
  • Спорудження тривало 17 років за умов проведення робіт 24 години на добу 7 днів на тиждень.
  • У роботах було задіяно понад 2600 працівників. З них 9 загинули на будівельному майданчику.
  • Аби пробити тунель, довелося видовбати 13 мільйонів 300 тисяч кубів породи.
  • Перший Сен-Готарський тунель, збудований у 1872-1875 рр., мав довжину 15 км. Під час його спорудження загинуло 177 робітників, ще 700 зазнали каліцтв.
  • Новий тунель місцями сягає глибини 2300 метрів.
  • Пасажирські потяги розвиватимуть у ньому швидкість до 250 км на годину, а товарні – до 160 км/год.
  • Пасажирський потяг проходитиме тунель  із кінця в кінець за 20 хвилин.
  • Щоб подолати 79 км гірською дорогою між Ерстфельдом та Б’яскою (де починається і закінчується тунель) автомобілем потрібна 1 година.
  • Завдяки тунелеві, подорож із Берліна до Мілана потягом триватиме менше 2 годин.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна