У США випробовують надпотужну електромагнітну гармату “для Росії”. ВІДЕО

 

У США тривають випробування надпотужної гармати, яка може стати в нагоді для захисту країн Європи від російської агресії. Про це повідомляє The Wall Street Journal. 

Електромагнітна рейкова гармата ER (Electromagnetic Railgun) розганяє снаряд уздовж металевих спрямовуючих зі швидкістю понад 4500 миль на годину і здатна вражати об’єкти на відстані 125 миль.

“Військові вважають, що рейкова гармата може виявитися корисною, якщо США доведеться захищати держави Балтії від Росії і надавати підтримку союзникам проти Китаю в Південно-Китайському морі”, – пише видання.

ВМС США взялися до реалізації програми ER десять років тому, витративши на неї півмільярда доларів. Тепер планується витратити ще 800 млн. доларів, щоб перетворити рейкову гармату на захисний вид озброєнь і зробити її снаряди придатними для палубної артилерії американських кораблів.

RailGun, будучи імпульсним електродним прискорювачем мас, дозволяє перетворити електричну енергію в кінетичну.
Те, що називають “рейками”, – насправді паралельно розташовані електроди, підключені до джерела постійного струму. Снаряд розташовують між ними й замикають електричний ланцюг, щоб надати прискорення.

 

Рейкова гармата для розгону снаряда використовує електромагнітну силу (силу Лоуренцо).

Переваги використання рельсотрона:

  • Висока руйнівна сила пострілу;
  • Значна дальність стрільби (від 150 до 350 км);
  • Безпека даного виду зброї у зв’язку з відсутністю пороху/вибухонебезпечного палива;
  • Знижена вага дозволить укомплектувати техніку більшою кількістю зарядів;
  • Швидкість снаряда може досягати 9000 км/год.

Водночас донедавна йшлося про недоліки й обмеження, які перешкоджають швидкому оснащенню  хайтек-рейлґаном військових кораблів США. Зокрема, для пострілу потрібна величезна кількість енергії і стабілізація системи; на судні чутлива пускова установка піддаватиметься несприятливому впливу вологи й солі, при цьому вона демаскуватиметься вже після першого пострілу.

Читайте також:
Америка передбачила виділення Україні летального озброєння на $50 млн. – експерт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна