Білецький перетворить “Азов” у політичну партію з “ширшою” ідеологією

 

Позафракційний народний депутат України Андрій Білецький планує переформатувати Цивільний корпус “Азов”, який він очолює, в політичну партію. Про це політик розповів в інтерв’ю сайту “Остров”.

За словами Білецького, він досі зберігає вплив на створений ним у 2014 році полк “Азов” (тепер – окремий загін спеціального призначення Національної гвардії України).
“Я не є якимось бенефіціаром “Азова”. Я не намагався створювати приватну армію, “Азов” – це державне збройне формування України. Але в мене залишився там авторитет і певне політичне значення”, – визнав політик ультраправого спрямування.

Однак, пояснив Білецький, полк і цивільний корпус “Азов” – “це абсолютно дві різні структури”.

“Свого часу ми створили чудову, професійну військову частину зі славною бойовою історією. Вона потрібна була на фронті… А для політичної і громадської боротьби вже давно існує мережа цивільного корпусу “Азов”, – сказав депутат, який очолює ЦК “Азов”.

Він розповів, що батальйон “Азов” навесні 2014 року створювався на основі групи людей – “футбольних фанатів, хлопців з Майдану”, які “моталася по всьому Сходу”.
Політичний рух “Азов”, за словами його лідера, тепер базується так само на добровольцях патріотичного націоналістичного спрямування.

“Нам потрібні в рази менші суми, ніж класичним партіям. Величезною мотивацією наших людей є добровольчий принцип та ідейність, і це замінює нам велику кількість грошей”, – пояснив Білецький джерела фінансування свого політичного проекту.

Він згадав недавню маніфестацію під гаслом “Вимоги нації – ні капітуляції”, організовану ЦК “Азов” проти виборів на Донбасі.

“Наприклад, ми проводили недавно акцію в Києві, в якій взяли участь від 7-10 тисяч чоловік. І ми нікому не заплатили. Ні організаторам, ні самим учасникам. Єдине, що нам довелося звернутися до багатьох нашим друзям і бізнесменам, які активно підтримували полк під час війни, щоб вони надали транспорт. Так що, там, де звичайної партії потрібно витратити 100 тисяч доларів, мені буде достатньо 5 тисяч”, – заявив Андрій Білецький.

Водночас він стверджує, що “не тільки середні, а й великі бізнесмени можуть підтримати націоналістичний рух, який буде уособлювати собою порядок”.

Білецький протиставляє “Азов” “Свободі” та деяким іншим націоналістичним партіям, чий електорат “включав в себе мовне питання, легалізацію воїнів УПА і так далі”. За його словами, потенційна ніша “Азова” набагато ширша.

“Порядок денний, який ми задаємо, набагато більший. Він починається з демографічного питання, який ми вважаємо ключовим для України і для виживання країни”, – сказав Білецький.

“На даний момент націоналісти часто уособлюють дикий хаос і бардак. В “Азові” бізнесменів приваблює те, що в нас – порядок і безпека, це всі прекрасно знають. Нам допомагають і фермери, і портовики. Люди просто приходять і запитують, чим вони можуть нам допомогти. Так ми отримуємо велику частину пального, харчування і так далі”, – розповів політик, оголосивши про намір міняти країну, боротися з корупцією і приходити до влади.

При цьому ультраправий лідер планує привести своїх однодумців у владу шляхом виборів.

“При всіх лідерських принципах я не вірю в одну людину, навіть найталановитішу. Повинна бути команда, і вона повинна народитися з середнього бізнесу, добровольців, середнього класу…
Я вірю в те, що це має бути потужний політичний рух. Більше немає іншого способу. Таких людей можна завести тільки за допомогою виборів”, – сказав Білецький.

Відповідаючи на запитання, як може націоналістична партія здобути на виборах більше 15% голосів, лідер “Азову” заявив: “Ми проходимо величезну еволюцію. Сьогодні хлопці вклали дуже багато в державу і стали в прямому сенсі державниками… А якщо підійти цинічно до цього питання, то вірити можна в що завгодно. Нещодавно в Австрії відбулися вибори президента, де правий електорат оцінювали в 5-10%, але в результаті він набрав 49,7% голосів. Все дуже швидко змінюється”.

Багатотисячний марш "Азову" до парламенту 20 травня був позначений активним використанням димових шашок і піротехніки, адже основа ЦК "Азов" - праві футбольні фанати

Багатотисячний марш “Азову” до Верховної Ради 20 травня був позначений активним використанням димових шашок і піротехніки, адже основа ЦК “Азов” – праві футбольні фанати

Читайте також:
Під час “вогняної” акції “Азову” під ВР проти виборів в ОРДЛО постраждав правоохоронець

Білецький наголосив, що в разі подальших спроб “цієї мерзотної влади” реалізувати “катастрофічний сценарій” проведення виборів на окупованій території Донбасу “Азов” вдасться до радикального спротиву.

“Так, залишаємо [за собою право на будь-які дії], але я маю на увазі не полк. Нам достатньо буде вулиці. Я думаю, що це буде блокування адміністрації президента і Верховної Ради”, – сказав Андрій Білецький.

Читайте також:
Партія “Нац. рух Яроша” хоче залучити до себе лібералів, хоча й формує силове крило

Довідка

Андрій Євгенійович Білецький (нар. 1979 року в Харкові) – український політик ультраправого спрямування, відомий також як Білий Вождь.

У 2001 році закінчив і з відзнакою історичний факультет Харківського національного університету ім. Каразіна.

З 2002 року очолював харківський загін Всеукраїнській організації “Тризуб” ім. Степана Бандери, співпрацював з Українською консервативною партією та харківським осередком Соціал-національної партії України. Чинив спротив лібералізації СНПУ та перетворенню її на ВО “Свобода”.

Створив крайньо праву організацію “Патріот України”, від початку існування якої був її командиром.  Також до 2014 року – лідер Соціал-національної асамблеї.

Під час подій Євромайдану члени організації “Патріот України” (разом з іншими націоналістичними організаціями) склали кістяк новоутвореного “Правого сектору”. Білецький був керівником силового блоку “Правий сектор – Схід”.

З початком війни на Донбасі Білецький став засновником добровольчого батальйону “Азов” (з 20 листопада — полк) і його командиром. Основою батальйону стали учасники СНА, “Патріота України” та ін.

15 серпня 2014 року командир ПСМОП “Азов” Андрій Білецький отримав позачергове звання підполковника мiлiцiї.

Восени 2014 року Білецький став народним депутатом України VIII скликання. Він виграв вибори як самовисуванець в київському мажоритарному окрузі №217 (Оболонь). Мільйонер-екс-“регіонал” Вадим Стрлар відстав на 15 тисяч голосів.
За наявними ознаками, одним із соратників та ймовірних спонсорів Білецького був Олександр Третьяков, нардеп від БПП.

У ході виборів ініціативна група правозахисників і дослідників праворадикальних рухів звернулася з відкритим листом до Арсенія Яценюка із закликом не висувати командира батальйону “Азов” Андрія Білецького кандидатом від “Народного фронту”, оскільки він “не відмовився публічно від людиноненависницької, антиліберальної, антиєвропейської і відверто расистської ідеології свого руху.

Див. брошуру Андрія Білецького “Слово білого вождя”.

Читайте також:
У Росії арештували найманця, який воював в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна