Прокуратура звинувачує радника Саакашвілі вже за двома епізодами

 

Позаштатного радника голови Одеської облдержадміністрації Михеїла Саакашвілі, громадянина Грузії Теймураза Нішніанідзе підозрюють у заволодінні і розтраті майже 34 мільйонів бюджетних гривень за двома епізодами – чотирирічної давнини та останнього року. Це випливає з ухвали Печерського районного суду Києва, яку оприлюднила програма “Схеми” (проект “Радіо Свобода” і телеканалу “UA:Перший”).

Відповідно до матеріалів слідства, 20 березня 2016 року Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000766. “Встановлено, що у період з серпня 2015 по лютий 2016 року Теймураз Нішніанідзе вчинив розтрату грошових коштів Благодійного фонду “На благо Одеси” на загальну суму близько 14 000 000 гривень», – йдеться в матеріалах суду.

Фонд “На благо Одеси” вважається близьким до команди Саакашвілі та зокрема фінансував його телерекламу.

Крім того, слідчі підозрюють, що перебуваючи на посаді генконсула Генерального консульства Грузії в Одесі у 2011–2013 роках, Теймураз Нішніанідзе подав фіктивні документи про нібито придбання надкоштовних речей відомих брендів, серед яких Louis Vuitton, Prada, Tornabuoni, Helen Marlen. Таким чином, як вважають слідчі, Нішніанідзе “заволодів державними коштами у сумі 19 783 660 гривень, які виділялися на відшкодування податку на додану вартість” (за Віденською конвенцією, іноземні дипломати звільняються від митних платежів, податків і зборів у країні перебування).

У “Схем” також є копії чеків, які начебто Теймураз Нішніанідзе подавав у відповідні податкові органи та держказначейство.

Нагадаємо, 26 травня слідчі Генеральної прокуратури спільно з працівниками Служби безпеки України провели обшуки у службових і житлових приміщеннях Теймураза Нішніанідзе в Одесі, зокрема відбувся тривалий обшук в ОДА, який обурив Михеїла Саакашвілі.

“За результатами проведених обшуків вилучено чорнову документацію, яка свідчить про ймовірне вчинення незаконних фінансових операцій”, – заявили в Генпрокуратурі.

Сам голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі вважає обшуки “політичною провокацією” проти його команди.

Журналіст Юрій Бутусов висловив думку, що справжня причина обшуків в Одесі – боротьба СБУ за потоки на Одеській митниці.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що обшук у приміщенні фонду “На благо Одеси” проводився на законних підставах, і не бачить політики у кримінальній справі стосовно Нішніанідзе. Відповідну заяву глава ГПУ зробив під час наради з керівництвом слідчого підрозділу ввечері 26 травня.

“До самого голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі питань у слідчих не було. Вищевказані слідчі дії в Одесі не мали ніякої політичної складової”, – йдеться в повідомленні прес-служби відомств.

Луценко уточнив, що слідчі дії проводяться за запитами народних депутатів щодо перевірки діяльності ряду благодійних фондів, зокрема, фонду “На благо Одеси”.

Як написав у “Фейсбуці” народний депутат від БПП Сергій Лещенко, обшуки в ОДА проводив “департамент Кононенка-Грановського” (Департамент з розслідування та нагляду у кримінальних провадженнях у сферах державної служби та власності) – кишеньковий підрозділ Банкової в підпорядкуванні [заступника генпрокурора] Столярчука, створений у лютому 2016 року, який веде усі делікатні справи – від Сакварелідзе з Шабуніним і до Каська”.

Читайте також:
Що наобіцяв Луценко. “Запам’ятайте цей твіт”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна