НАТО б’є на сполох: іспанський порт став базою ВМФ Росії в Середземномор’ї

 

Іспанію звинуватили у зраді союзників по НАТО, через те, що вона дозволила десяткам російських субмарин та есмінців заправлятися на своїй території.

Як пише The Times, Конгрес США наголосив на важливості цього питання і закликав внести зміни до законодавства, якими вимагатиметься від посадових осіб повідомляти про учасників НАТО, що дозволяють російським військовим кораблям стикування у їхніх портах.

Зазначається, що починаючи з 2011 року Іспанія прийняла на території свого анклаву Сеута в Північній Африці щонайменше 57 російських військових кораблів.

Цього місяця російський фрегат “Ладный” пришвартувався в іспанському автономному місті Сеута на узбережжі Північної Африки.
Це сталося через два дні після того, як кораблі британського флоту супроводжували у водах Великої Британії російський фрегат “Адмирал Григорович”, що порушив межу.

Військові аналітики стверджують, що частота візитів російських військових кораблів перетворила іспанський анклав на головну базу російського флоту в західній частині Середземного моря. Це викликало звинувачення на адресу Іспанії у підриві солідарності НАТО на тлі агресії РФ проти України в Криму.

“Дозвіл Іспанії, наданий російським військовим кораблям, на зупинки у Сеуті підриває солідарність НАТО. Країни по всьому світу дозволяють Росії розширювати її сферу впливу за рахунок доступу до тепловодних портів. Альянс повинен мати єдину стратегію, щоб відмовити Росії в такому доступі”, – сказав американський конгресмен Джо Піттс, який запропонував відповідну поправку у закон про оборону.

“Іспанія занадто гостинна до російських кораблів у Сеуті, хоча Крим досі окупований і санкції проти Росії діють”, – зазначив колишній радник міноборони США, аналітик Люк Коффрі.

Раніше повідомлялося, що в березні депутати Європарламенту звернулися до верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні через російські військові кораблі, які заходять в іспанський порт Сеута.

Читайте також:
Міноборони Росії купує для Севастополя бойових дельфінів

Україна 2015 року продала Росії корабель, яким тепер возять зброю в Сирію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна