В Криму знову повідомляють про обшуки та зникнення людей

 

Сьогодні вранці, 26 травня, в Криму повідомили про нові обшуки російських силовиків у будинках кримських татар. Про це повідомляють адвокат Еміль Курбедінов і голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв, пише “Крим. Реалії“.

Зі слів Смедляєва, обшуки проходять в сімферопольському мікрорайоні Кам’янка, де переважно проживають кримські татари. Курбедінов повідомляє про обшуки в мікрорайоні Хошкельди, а також в Алупці. Причини обшуків невідомі.

“Будуть шукати традиційно заборонену літературу, зброю, боєприпаси, наркотики. Є заборонена література – значить буде справа по “Хізб ут-Тахрір”, немає такої літератури, значить інша справа припишуть “, – припустив Смедляєв.

Еміль Курбедінов також опублікував відео обшуку в Сімферополі, на якому видно силовиків в масках зі зброєю. Про інші подробиці поки не повідомляється.

Офіційні коментарі кримських правоохоронців щодо нових обшуків поки відсутні.

Вранці 25 травня стало відомо про зникнення в Бахчисараї екс-депутата міськради, члена виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар Ервіна Ібрагімова. Його машину знайшли покинутою посеред дороги. Приблизно о 23:00 24 травня він зателефонував батькові і запитав про документи на машину. Адвокат Еміль Курбедінов повідомляє, що в кримському управлінні російської ФСБ навідріз відмовилося приймати у рідних Ервіна Ібрагімова заяву про його викрадення та відповідний відеоматеріал.

Обшуки, викрадення та інше тиск щодо кримськотатарського населення на півострові не припиняються з початком окупації Криму Росією. Про це постійно повідомляють правозахисники, в тому числі, міжнародні. Однак Кремль і підконтрольна Росії “влада” Криму заперечує це, кожен раз заявляючи, що у “злочину немає національності”.

Пізніше перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял повідомив, що обшуки 26 травня в Сімферополі проводять як мінімум у трьох будинках. Одного з господарів силовики відвезли в кримський центр протидії екстремізму (центр “Е”), підконтрольний Росії. Про це він повідомив у “Фейсбуці“.

“У Сімферополі в будинку Тимура Османова на вул. Даг’джи пройшов обшук. Також обшуки проводяться в будинках у його друзів Хайсера та Артура, які живуть у тому ж мікрорайоні Сімферополя. Наразі Тимур у супроводі співробітників силових структур на власній машині їде в центр “Е” на вул. Декабристів”, – написав він.

Читайте також:
Окупаційна влада Криму арештувала ще кількох кримських татар, обшуки тривають

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна