Бунти профспілок по всій Франції за два тижні до Євро-2016

 

Поліція Парижа арештувала 9 найактивніших демонстрантів, які протестували проти трудової реформи. Про це повідомляє BFMTV.

Як зазначає видання, сотні протестувальників почали перекидати сміттєві баки та кидати скляні пляшки у правоохоронців. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ.

Через два тижні Франція має прийняти сотні тисяч туристів на Євро-2016, але в країні тривають масштабні вуличні акції протесту та страйки профспілок проти трудової реформи, внаслідок чого порушена робота нафтопереробних заводів, атомних електростанцій, портів і транспортної мережі по всій країні.

Як повідомляє Le Figaro, 26 травня страйкарі заблокували автомагістралі та мости, а також бази атомних підводних човнів у Нормандії.

Члени профспілок на АЕС 25 травня проголосували за приєднання до страйку, і це призведе до порушення в роботі 16 з 19 електростанцій. Виробництво ядерної енергетики скоротилося (на 4 гігавати), є дефіцит із паливом на заправних станціях.

Робота шести з восьми нафтопереробних заводів Франції частково заблокована, як і діяльність великих портів, включаючи Марсель і Гавр.

Частково скасовані авіарейси з Парижа, зокрема 15% рейсів в аеропорту “Орлі”, а також із Нанта й Тулузи.

Регіональні та приміські поїзди поки що рухаються за графіком, але не виключено, що машиністи також приєднаються до страйку.

Прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс вкотре заявив, що реформа трудового законодавства не буде скасована, але припустив, що “до законів про трудову реформу можуть бути внесені зміни, поліпшення”.

Водночас він відкинув пропозицію міністра фінансів Мішеля Сапена про скасування або зміну статті 2 законопроекту.
Стаття 2 дає окремим компаніям право відмовитися від національних зобов’язань щодо охорони праці, якщо їм це необхідно. Профспілки виступають категорично проти цієї норми.

Президент Франції Франсуа Олланд, який перебуває в Японії на саміті G7, заявив, що підтримує дії Вальса.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна