Україна запускає найбільший процес приватизації з початку незалежності

 

Україна має шанс провести прозору приватизацію державного майна. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 23 травня заявив Ігор Білоус, голова Фонду державного майна України, звітуючи про рік роботи на цій посаді.

“Першій рік роботи дозволяє нам сказати, що ФДМУ запускає найбільш прозорий процес приватизації з моменту незалежності нашої країни. Він є одним із найпрозоріших й найпрогресивніших у світі”, – заявив Ігор Білоус.

Голова ФДМУ назвав кілька рішень, які, на його переконання, вже змінили ставлення до процесів роздержавлення в Україні та ролі ФДМУ в ньому. Зокрема, йдеться про зміну правил так званої великої приватизації: залучення радників, відмову від роздрібнення пакетів акцій, заборону участі в конкурсі учасникам з “офшорним” походженням та зв’язками з Росією (країною, що визнана агресором), визнанням за інвесторами права вирішувати спірні питання в міжнародному арбітражі.

Білоус нагадав про підготовку до приватизації пакетів низки обленерго та 78,3% ПАТ “Центренерго”.
Проте плани щодо останнього голова ФДМУ скоригував. “Ми тільки нещодавно отримали акції ПАТ «Центренерго» (від Міністерства енергетики та вугільної промисловості), наразі готуємося до зборів акціонерів аби вирішити питання зміни керівництва компанією. Добираємо радників, аби розпочати процес підготовки до приватизації. Вона триватиме три-п’ять місяців щонайменше. Тому, скоріш за все, виставимо на продаж ПАТ «Центренерго» у першому-другому кварталі наступного року”, – зазначив голова Фонду.

Що ж до оголошеного на 20 липня початок конкурсу з продажу 99,6% акцій Одеського припортового заводу, на який держава задекларувала стартову ціну у 13,750 млрд. грн., то в ньому, за прогнозами голови ФДМУ, візьме участь низка профільних інвесторів.

“Ми сподіваємося, що участь в аукціоні щодо ОПЗ візьмуть від п’яти профільних стратегічних інвесторів. Інформацію про аукціон ми надіслали близько 30 інвесторам. У кожного з учасників буде професійний супровід із боку менеджерів ФДМУ. Ми запроваджуємо такий ексклюзивний сервіс для того, щоб була постійна цілодобова навігація потенційного інвестора з тими документами та процедурами, які розпочнеться з моменту оголошення конкурсу”, – додав Ігор Білоус.

Окрім ОПЗ, найближчим часом готуються до продажу ПАТ “Гайворонський тепловозоремонтний завод” (червень), ПАТ “Тернопільский радіозавод «Оріон» (липень) і ПАТ “Закарпатський завод «Елетроавтоматика» (вересень).

У царині малої приватизації, переконаний Ігор Білоус, ФДМУ досяг значного поступу: “Кількість проданих об’єктів за останній рік збільшилася на 30%, а надходження коштів від продажу – на 130%. Це все щодо малої приватизації. Як правило вона залишається поза увагою, але це 2/3 об’єктів приватизації Фонду”.

Позитивній динаміці сприяли переведення торгів в електронний формат, запровадження так званих “голландських аукціонів” (із пониженням ціни), пояснив голова відомства.

У червні ФДМУ запустить перший аукціон “без оголошення ціни” для продажу неліквідних підприємств. Також збільшенню продажів має сприяти оновлений сайт ФДМУ.

Читайте також:
Уряд і його план: викорінення корупції, будівництво доріг, середня зарплата 1 тис. євро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна