Марне радіоперехоплення: окупанти на Донбасі не розуміють української

 

Міжнародна спільнота InformNapalm оприлюднила записи радіоперехоплення російських окупаційних військ на Донбасі. Зафіксовано сеанси зв’язку пересувного посту радіоелектронної розвідки (РЕР) та радіоелектронної боротьби (РЕБ), що відбувалися взимку 2015 року на околицях Луганська.
Із діалогів військовослужбовців РЕР зрозуміло, що вони не розуміють української мови, тому для них не становлять цінності деякі перехоплені сеанси зв’язку військових ЗС України.

Ідеться про записи радіоперехоплення робочого терміналу автоматизованої станції радіоперешкод (АСП) Р-330Ж “Житель” у період боїв під Дебальцевим. Пост входив до мережі розгорнутого на окупованих територіях України комплексу РЕР і РЕБ.
Під час сеансів радіозв’язку окупанти передавали інформацію про виявлені частоти, потужність передавачів, пеленги джерел радіовипромінювання, тип передачі даних.

На основі аналізу роботи цього пересувного посту РЕР і РЕБ волонтери InformNapalm зробили висновок, що пост постійно змінює місце дислокації, тривалість його роботи на одному місці не більше 5-7 діб.

В одному з аудіозаписів оператори РЕР згадують почуті переговори на українських військових частотах. Про сеанси зв’язку на частоті 145.680, пеленг 339 російський службовець доповідає: “Я чуть-чуть послушал и пошёл дальше листать”.

На запитання начальника, про що саме йшлося на зазначеній частоті (“Ну чё там было?”) оператор відповідає: ”Там украинский язык, про Горловку что-то было. Между собой мужики трещали. непонятно” (“Там українська мова, про Горлівку щось було. Поміж собою дядьки базікали. Незрозуміло”).

Читайте також:
День слов’янської писемності і культури: декомунізація буде неповна без дерусифікації

“Українська мова – важливий фактор національної безпеки!” – коментує Олександр Іванов, модератор YouTube-каналу “Переходь на українську”, який оформив згадану розмову військовослужбовців ЗС РФ у відео з субтитрами.




Читайте також:
У штабі АТО озвучили чисельність бойовиків ОРДЛО та російських окупантів

Бойовики ОРДЛО переформовані на зразок ЗС Росії та керуються російськими офіцерами

П’яний росіянин з “ЛНР” “заблукав” до військових ЗСУ біля Щастя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна