Порошенко закликав світ допомогти Україні створити трастовий фонд для миру на Донбасі

 

Україна потребує допомоги міжнародних організацій у створенні трастового фонду щодо відновлення миру в країні. Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу на Всесвітньому гуманітарному саміті ООН у Стамбулі, повідомляє телеканал “112 Україна“.

Він, зокрема, наголосив, що агресія Росії мала дуже серйозні гуманітарні наслідки для України.

“Росія порушила норми міжнародного гуманітарного права”, і Україна наполягає на необхідності реагування Ради безпеки ООН на ці порушення”, – зазначив президент.

“Україна зобов’язується захищати цивільних осіб і сприяти швидкому наданню гуманітарної допомоги тим, хто страждає. Ми зобов’язуємося працювати над поліпшенням захисту внутрішньо переміщених осіб.
Україна також хоче працювати з міжнародними організаціями для створення трастового фонду щодо відновлення миру на Донбасі”, – заявив Порошенко.

Глава держави зауважив, що Україна підтримує питання скликання окремого форуму наступного року під егідою ООН для більш ефективної діяльності міжнародних регіональних організації щодо запобігання та вирішення конфліктів.

Також Порошенко запевнив, що “Україна зобов’язується за участю міжнародних донорів у встановленні терміни завершити будівництво конфайнменту в Чорнобилі”.

Всесвітній гуманітарний саміт Організації Об’єднаних Націй відбувається у Стамбулі 23-24 травня з ініціативи генсека ООН Пан Гі Муна.

Це перший форум такого характеру, що має на меті визначення конкретних кроків, необхідних для поліпшення реагування на наявні гуманітарні виклики, зокрема породжені конфліктами, а також вироблення адекватних механізмів попередження нових гуманітарних проблем.

Підготовка до саміту тривала три роки, участь у ньому беруть понад 170 країн, зокрема 65 глав держав і урядів.

Президент України Петро Порошенко під час перебування у Стамбулі, окрім виступу на пленарному засіданні саміту, також візьме участь у круглому столі на найвищому рівні “Політичне лідерство заради запобігання та припинення конфліктів” й проведе низку зустрічей із главами інших держав та міжнародних організацій.

Зокрема, Порошенко зустрічається з президентами Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, Словаччини – Андреєм Кіскою, Азербайджану – Ільхамом Алієвим; прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте, Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, Генеральним секретарем Ради Європи Турб’єрном Ягландом.

До складу української делегації у Стамбулі входять також міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, народний депутат України Мустафа Джемілєв та народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Як повідомляла Новинарня, раніше Порошенко пообіцяв, що під час зустрічей із провідними міжнародними лідерами в Стамбулі обговорить питання деокупації Криму й захисту прав кримських татар та інших народів на півострові.

Читайте також:
Як Україна вшановувала жертв депортації кримських татар

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна