До кінця року на Донбасі встановлять 20 меморіальних дощок героям АТО

 

У Слов’янську Донецької області встановили меморіальну дошку уродженцю міста – офіцерові Збройних сил України, який на початку російської агресії пішов до ЗСУ добровольцем і загинув на самому початку АТО – 2 травня 2014 року.

Пам’ятну дошку на честь капітана ЗСУ Ігоря Грішина встановили при вході до школи № 13, що по вулиці Ясна, 9.
У церемонії відкриття, що відбулася минулої суботи, 21 травня, взяли участь сестра загиблого героя Ірина Козадой, заступник міського голови Слов’янська Юрій Підлісний, керівник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд, військові побратими, учні й викладачі школи.

Ігор Грішин родом зі Слов’янська, кадровий військовий. Після захоплення міста проросійськими терористами пішов добровольцем у Збройні сили України.
Служив бортовим авіаційним техніком вертолітної ланки 16-ї окремої бригади армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ.
2 травня 2014 року під час патрулювання Слов’янська його вертоліт Мі-24 збили з переносного зенітно-ракетного комплексу. Ігор та його побратим загинули на місці, третій член екіпажу потрапив у полон.
В Ігоря Грішина залишились дружина та дві доньки 1995 та 2005 року народження.
20 червня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Грішин нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно.

“Саме завдяки таким людям, для яких присяга та слово честі – не просто гарні слова, сьогодні у Слов’янську можна спокійно вийти на вулицю, пенсіонери одержують пенсії, працюють школи, ходить громадський транспорт, люди одержують нормальні атестати про освіту, які визнаються в світі.
Там, де є сьогодні Збройні сили України, – там є нормальне життя. Думаю, кожен, хто був у Слов’янську під час окупації, в цьому переконався. Тому сьогодні, відкриваючи цю дошку, я в першу чергу звертаюсь, школярі, до вас: ідучи до школи, звертайте на неї увагу. Це не просто шматок каменя. Це пам’ятний знак реальному чоловіку, який віддав за Україну, за свою сім’ю, за рідний Донбас найдорожче – власне життя. Якщо такі люди будуть для нас дороговказом, Україна зміниться”, – сказав на церемонії представник Інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Ігор Грішин Словянськ - меморіальна дошка 2Директор школи Анатолій Погорєлов розповів, що ця меморіальна дошка – один з етапів великої роботи із вшанування пам’яті всіх героїв, що загинули за Україну.
Восени минулого року в шкільному музеї відкрили стенд, присвячений Ігорю Грішину. Надалі заплановане оформлення окремої тематичної музейної кімнати за сприяння УІНП, Асоціації дослідників військово-історичної спадщини “Плацдарм”, волонтерів.

Після церемонії Павло Подобєд прочитав для школярів лекцію “Уродженці Донеччини у боротьбі за незалежність України”.

Як повідомили Новинарні в прес-службі УІНП, в рамках розпочатої цьогоріч програми Інститут національної пам’яті відкриє до кінця року на звільнених територіях 20 меморіальних дощок героям війни.
Її буде продовжено і в наступні роки – меморіальними знаками “Борцям за волю України” вшановуватиметься пам’ять сучасних героїв та учасників українського визвольного руху у ХХ столітті.

Читайте також:
У Києві відкрили меморіальну дошку на честь журналіста з батальйону ОУН – героя АТО

У Сумах відкрили Поклінний хрест пам’яті загиблих воїнів-артилеристів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна