Безвізовий режим для України “ніхто не блокує”, Європарламент призначив доповідача

 

Жодна з країн Євросоюзу не блокує впровадження безвізового режиму з Україною.
Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін журналістам у Брюсселі, де він бере участь у зустрічі глав МЗС держав – учасниць ініціативи ЄС “Східне партнерство”, повідомляє телеканал “112 Україна“.

Клімкін також зазначив, що всі інші учасники цієї зустрічі також підтримують лібералізацію візового режиму між Євросоюзом та Україною.

“Цей процес просувається, не хвилюйтеся. У нас є висновок Єврокомісії, яка зробила офіційну пропозицію [щодо візової лібералізації для України]. Зараз кожна країна йде по списку, що ми виконали”, – зазначив Клімкін.

За його словами, тепер потрібно, щоб Європейська Рада і Європейський парламент одночасно завершили свою роботу. Нагадаємо, пропозицію ЄК щодо надання безвізового режиму має схвалити Європарламент, а потім – затвердити Рада ЄС.

Водночас Клімкін зауважив, що Грузія може отримати безвізовий режим раніше, ніж Україна.

“Оскільки Грузія дещо раніше виконала [умови, необхідні для лібералізації візового режиму з ЄС], вона дійсно може потрапити на порядок денний на кілька тижнів раніше. Але мова не йде про глобальні затримки або про політичне пакетування України з іншими країнами“, – запевнив міністр.

Тим часом профільний комітет Європарламенту сьогодні, 23 травня, призначив доповідача з з питань безвізового режиму між Україною та ЄС. Це представниця Європейської народної партії (ЄНП) Марія Габріель, повідомляє “Європейська правда”.

Габріель, яка представляє в Європарламенті Болгарію, є також доповідачем щодо безвізового режиму між ЄС та Грузією і двосторонньої угоди щодо скасування віз між ЄС та Перу.

Представники ЄНП неодноразово висловлювалися на підтримку скасування віз для українців.

Як повідомляла Новинарня, 20 травня міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов під час засідання ради міністрів внутрішніх справ країн ЄС заявив, що “питання надання безвізового режиму з ЄС для України не буде розглядатися у найближчі тижні та місяці“.

Посол України при ЄС Микола Точицький в інтерв’ю “Європейській правді” визнав, що в ЄС обговорюють можливість перенесення безвізового режиму для України у зв’язку ініціативою Єврокомісії створити процедуру, яка дозволить переглядати рішення про безвізовий вже після того, як воно ухвалене.

Після цього глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що запровадження безвізового режиму між Європейським Союзом і Україною йде за планом.

Читайте також:
У Єврокомісії переконують, що “безвіз” не відкладуть у довгу шухляду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна